Äänekosken tehtaalla on valmistettu kartonkia jo 120 vuotta

Äänekoskella on valmistettu 120 vuotta kartonkia. Aikamäärä täyttyy lauantaina, eli ensimmäinen Äänekoski Oy:n kartonkikone starttasi 9. helmikuuta 1899.

Yhtiön perustajat olivat tamperelainen kauppaneuvos Lars Johan Hammarén, hänen poikansa johtaja Edvin Hammarén ja Kyröskosken puuhiomon ja paperitehtaan isännöitsijä, insinööri Johan Erland Hammarén vuonna 1896. Miehet perustivat Äänekoski Aktiebolaget -yhtiön, ja ostivat Äänekosken ja Mämminkosken koskiosuudet. Yhtiö rakennutti Äänekosken varteen puuhiomon ja kartonkitehtaan. Rakennustyöt alkoivat vuonna 1897 ja saha, puuhiomo ja kartonkitehdas aloittivat toimintansa 1899. Koulutettu hiomo- ja paperi-insinööri Johan Hammarén nosti tehtaan nopeasti kukoistukseen.

Kartonki on paksua ja usein monikerroksista paperia, josta valmistetaan muun muassa koteloita, pakkauksia ja aaltopahvia. Äänekosken tehtaiden historiakirjan mukaan suuri ihmisjoukko seurasi koneiden käynnistymistä ja mahtavien pyörien ensimmäisiä koetuksia uudessa tehtävässään.

Äänekoskella vuosina 1896–1942 toimineen metsäteollisuusyrityksen toimintaa jatkaa nykyisin Metsä Board Äänekoski. Tehtaalla tehdään taivekartonkia 240 000 tonnia vuodessa sekä arkitetaan omassa arkittamossa yli 80 000 tonnia vuodessa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .