Öljyn halpa hinta kurittaa tuottajamaita eri tavoin

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan romahdus koettelee eri tavoin mustan kullan tuottajamaita.

Parhaat edellytykset kestää hinnan heilahteluja on mailla, jotka ovat siirtäneet öljyvaroja vuosibudjettiensa ulkopuolelle ja joissa yhteiskunta on vakaa, sanovat STT:n haastattelemat asiantuntijat.

Öljyvarojaan rahastoinutta Norjaa pidetään öljyntuottajamaista parhaiten varautuneena.

- Rahoja on siirretty Norjan budjetin ulkopuolelle jo pitkään. Tämän takia öljyn hinnan heilahtelut on helpompi puskuroida, eikä valtion budjetti kaadu, sanoo tutkija Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopistosta.

Pahiten kärsivät öljystä erittäin riippuvaiset tai poliittisesti epävakaat maat kuten Libya, Nigeria ja Venezuela. Viimeksi mainittuun on ennakoitu jopa vallanvaihdosta öljyn halpuuden takia.

- Kun rahahana menee kiinni tai muuttuu valuvasta koskesta tippuvaksi hanaksi, ihmisten pitäminen tyytyväisenä ei enää välttämättä onnistu, sanoo Suomen Pankin kansainvälisen ja rahatalouden toimiston päällikkö Samu Kurri.

Maailmanmarkkinoiden mittapuuna käytetyn Brent-öljyn hinta pyörähteli vielä viime kesänä kepeästi yli sadan dollarin barrelilta. Sitten kysyntä ja tarjonta vinksahtivat epätasapainoon. Kysyntänäkymät heikentyivät Kiinassa, Japanissa ja euroalueella. Öljyn tarjontaa lisäsivät liuskeöljyn tuotanto Yhdysvalloissa ja Libyan palaaminen öljymarkkinoille. Nyt hinta on käynyt alimmillaan 45 dollarin tienoilla.

Asiantuntijat eivät povaa öljylle pikaista hinnannousua. Maailmantalouden ennusteet eivät Kurrin mukaan lupaa kysynnälle lisäystä.

Öljyä runsaasti kuluttaville maille tilanne on suotuisa. Suomessa suuren osan halvan öljyn hyödyistä kuitenkin syövät öljyä tuottavan kauppakumppanin Venäjän talousvaikeudet, jotka heijastuvat myös Suomeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.