Öljyn hinnan romahdus elvyttää maailmantaloutta

Öljyn hinnan jyrkkä putoaminen elvyttää taloutta niin Euroopassa, Yhdysvalloissa kuin Kiinassakin, arvioi OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Hänen mukaansa öljyn hinnan lasku tukee kuluttajien ostovoimaa. Öljyn lisäksi euron heikkeneminen on omiaan vahvistamaan taloutta Suomessa ja koko euroalueella.

- Euron hinnan ja öljyn hinnan lasku ovat myönteisiä asioita Suomen taloudelle, Heiskanen arvioi.

Yhdysvalloissa dollarin vahvistuminen haittaa vientiä, mutta öljyn halpeneminen on painavampi tekijä.

- Yhdysvalloille oma kotimarkkina on keskeisin asia, ja silloin kokonaisvaikutus on myönteinen öljyn hinnan laskun kautta, Heiskanen sanoo.

Myös Kiinassa öljyn hinnan putoaminen antaa tilaa elvytykselle. Japanissa puolestaan ulkomaankauppa tasapainottuu, sillä maa on joutunut tuomaan kallista öljyä sen jälkeen kun ydinvoimalat suljettiin Fukushiman onnettomuuden takia.

Heiskanen varoittaa kuitenkin, että öljyn hinnan laskun ja euron heikentymisen taustalla on kielteisiä tekijöitä. Euroopassa painaa Kreikka, ja maailmantalouteen liittyy epävarmuustekijöitä, jotka heijastuvat öljyn hintaan.

Öljyn hinnan putoamiseen on vaikuttanut muun muassa kysynnän hiipuminen Kiinassa.

Raakaöljyn hinta kävi tänä aamuna alle 50 dollarissa tynnyriltä. Vielä kesäkuussa Brent-laadun hinta oli 115 dollaria tynnyriltä.

Euro on puolestaan painunut vauhdilla noin 1,18 dollariin yli 1,30 dollarin tasolta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.