Öljynmarkkinoita ravistelleeseen hintasotaan haetaan ratkaisuja Valkoisessa talossa ja öljyntuottajamaiden kesken

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo Saudi-Arabian ja Venäjän päässeen yhteiseen sopimukseen öljyntuotannon leikkauksista. Trump tviittaa odottavansa, että maat leikkaavat yhteisymmärryksessä tuotantoa ainakin kymmenellä miljoonalla tynnyrillä.

Presidentin tviitti laittoi WTI- ja Brent-hinnat nopeaan liikkeeseen ylöspäin. Viitelaatujen hinnat nousivat minuuttien aikana yli 30 prosenttia. Brent-öljyn hinta kävi jopa 36 dollarissa tynnyriltä, kun se aiemmin päivällä pysytteli 26 dollarin tuntumassa.

Sittemmin Brentin arvo on vakiintunut noin 30 dollarin tuntumaan.

Myös Saudi-Arabiasta kuului torstai-iltana öljymarkkinoita rauhoittelevia viestejä. Maa kertoi kutsuneensa koolle niin kutsutut Opec+ -maat. Näihin kuuluvat Opeciin kuuluvien öljyntuottajamaiden lisäksi kymmenen muuta valtiota, esimerkiksi Venäjä.

Saudi-Arabian uutistoimiston mukaan tapaamisessa on tarkoitus löytää kaikkia tyydyttävä ratkaisu, jolla öljymarkkinat saadaan rauhoittumaan.

Hintasota myllertänyt markkinoita

Saudi-Arabian ja Venäjän välinen kiista öljyn tuotantomääristä on myllertänyt öljymarkkinoita. Monien yllätykseksi Venäjä torjui viime kuussa jatkosopimuksen Opec-maiden kanssa, minkä myötä suuret öljyntuottajat eivät pystyneet viime kuussa sopimaan tuotannon rajoituksista.

Sittemmin suuret öljyntuottajat ovat kasvattaneet tuotantoaan ja pyrkineet valtaamaan markkinoita toistensa kustannuksella. Viimeksi keskiviikkona Saudi-Arabia pani myyntiin 18,8 miljoonaa tynnyriä, vaikka tarjonta ylittää jo selvästi öljyn kysynnän koronan rampauttamassa maailmantaloudessa.

Saudi-Arabia tuotti tuotantorajoitusten aikana vientiä varten noin 7 miljoonaa tynnyriä päivässä, mutta ilmoitti maanantaina aikovansa toukokuussa kasvattaa vientiään 10,6 miljoonaan tynnyriin päivässä.

Nykyhinnoilla öljyala ahdingossa Yhdysvalloissa

Sopua öljyn hintasotaan etsitään perjantaina myös Yhdysvalloissa. Trump on kutsunut öljyjättien johtajia Valkoiseen taloon keskustelemaan tilanteesta.

Saudi-Arabia pystyy tuottamaan öljyä selvästi halvemmalla kuin amerikkalaiset tai venäläiset tuottajat. Ylituottamalla öljyä se painaa öljyn hintaa maailmanmarkkinoilla ja panee pienemmät öljyntuottajamaat ahtaalle.

Jos tuotantoa saataisiin vähennettyä, helpottaisi se Yhdysvaltojen liuskeöljyn tuottajien vaikeuksia. Nykyisellä hintatasolla liuskeöljyn tuotanto ei kannata, ja syvästi velkaantuneet pienet öljyntuottajat ovat pulassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Kiinan maskinvalmistajat eivät enää paina töitä päivin öin – osa uusista toimijoista on jo jättänyt alan

Kenkäkaupan konkari Jarmo Toivonen halusi tuoda iloa koronavuoden keskelle – kaupungin vanhin yhdistys Jyväskylän Kauppalaisseura on ehtinyt jo 145-vuotiaaksi

S-ryhmän verkkokauppa kukoistaa, mutta hotellit ja ravintolat kärsivät koronakriisistä

Suomen Kotidatan työriidan sovittelu keskeytyi – Ammattiliiton mukaan lakko vaikuttaa todennäköiseltä, Kaupan liitto vie asian työtuomioistuimeen

"Suomesta on ollut tukitalous" – Jyväskylässä paljon kiinteistöjä omistavan pörssiyhtiön toimitusjohtajan mielestä lukuisat etuudet ja runsas vapaa-aika tekevät työnteosta kannattamatonta

Hampurilaisravintoloiden kisan haastaja rantautuu Jyväskylän ytimeen – ketju lupaa, että raaka-aineet ovat 95-prosenttisesti kotimaisia

Tuleeko UPM:ltä täystyrmäys Keski-Suomelle? Talouselämä-lehden mukaan Jämsänkosken ja Kaipolan tehtaita uhkaa sulkeminen

Opiskelija-asuntoja rakennetaan Jyväskylän parhaille paikoille – "Vuokralaisilla on enemmän valinnanvaraa kuin 5–10 vuotta sitten"

Koronan aiheuttama kysyntäkuoppa pudotti Outokummun tuloksen tappiolliseksi

Tiktok uhkaa Trumpin hallintoa oikeustoimilla Yhdysvalloissa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.