Öljyntuottajamaat puntaroivat tuotannon leikkaamista yhteistuumin – USA halutaan mukaan

Suuret öljyntuottajamaat Venäjä ja Saudi-Arabia haluavat Yhdysvallat mukaan leikkaamaan globaalia öljyntuotantoa, jotta tynnyrinpohjalle uponneet raakaöljyn hinnat saataisiin jälleen nousuun. Asiasta uutisoivat muun muassa Wall Street Journal (WSJ) ja New York Times.

Timesin mukaan kolmen suurimman öljyntuottajamaan yhteishanke olisi historiallinen käänne Yhdysvaltain öljypolitiikalle, sillä maa ei ole koskaan tavoitellut öljyhintojen nousua. Yhdysvallat on nykyisin sekä raakaöljyn suurin kuluttaja että tuottaja.

WSJ:n mukaan Yhdysvaltain öljy-yhtiöt ovat erimielisiä ehdotuksesta. Suunnitelmaa ovat asettuneet vastustamaan energiajätit Exxon Mobil ja Chevron, mutta sitä kannattaa osa liuskeöljyn tuottajista.

Lehden mukaan Saudi-Arabia ja Venäjä ovat antaneet ymmärtää, että he lähtevät leikkaamaan tuotantoaan vain siinä tapauksessa, että myös Yhdysvaltojen öljy-yhtiöt vähentävät omaansa.

Öljyn hintoja on ajanut alas koronaviruspandemian aiheuttama globaalin kysynnän hiipuminen. Lisäksi hintoja on poljettu Venäjän ja Saudi-Arabian välisessä kilpailussa. Öljyn hinnat ovat nyt matalimmillaan lähes kahteen vuosikymmeneen.

Markkinoilla öljyn hinta lähti nousuun OPEC-ryhmän kerrottua ryhtyvänsä neuvotteluihin Venäjän ja muiden ei-jäsenten kanssa.

–  (Markkinoilla) on paljon optimismia siitä, että sopimukseen päästään, kertoo analyytikko Craig Erlam AFP:lle.

OPEC-maiden ja muiden valtioiden kesken järjestetään maanantaina videokonferenssi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Cibes Hissit ostaa muuramelaisen RH Tekniikka Oy:n – erikoistunut rakentamaan hissejä hissittömiin taloihin

Nokian renkaiden liikevoitto romahti reilusti tappiolliseksi – liikevaihtokin supistui yli kolmanneksella

Kuluttajille tarkoitetut kasvomaskit käyvät kaupaksi kuin vessapaperi keväällä – useissa Prismoissa ja Citymarketeissa tarjolla vain tyhjiä hyllyjä

Jyväskylä putosi Suomen Vuokranantajien kaupunkivertailussa – Kuopio houkuttaa asuntosijoittajia eniten

Mediat: Presidentti Trump haluaisi osan Tiktokin kauppahinnasta valtiolle vastineeksi kaupan hyväksymisestä

Hankasalmen K-Marketin uudeksi kauppiaaksi Suomen Elvis-fanien puheenjohtaja Marko Humia – haluaa kauppansa hyllyille lähituottajien tuotteita

Koronakriisi lisäsi selvästi lemmikkien määrää, ja se näkyy Musti Groupin hyvässä tuloksessa

Kymmeniä miljoonia maksanut koetehdas on odottanut käynnistystä jo puoli vuotta Äänekoskella – testiajot jäivät kesken koronan iskettyä

Suomen Vuokranantajat ennustaa vuokrien jatkavan hiipivää nousuaan – koronakriisin hidastamaa arvonnousua kurotaan nopeimmin kiinni kasvukeskuksissa

Uutissuomalainen: Vain kolme pankkia myöntää edelleen maksuttomia lyhennysvapaita henkilöasiakkailleen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.