ASP-ensiasuntojen kauppa kasvussa

ASP-järjestelmää eli asuntosäästöpalkkiota hyödyntävien ensiasuntojen ostot ovat kasvussa, vaikka muu asuntokauppa takkuilee, kertoo Finanssialan keskusliitto verkkosivuillaan. Viime lokakuussa ostettiin eniten ASP-lainalla rahoitettuja asuntoja lähes kahteen vuoteen.

Asuntosäästöpalkkiotilit ovat ensiasunnon ostoon tarkoitettuja säästötilejä, joille on tarkoitus säästää vähintään kymmenen prosenttia ostettavan asunnon hinnasta, jolloin lainan osuudeksi jää enimmillään 90 prosenttia. ASP-järjestelmää käyttävälle ensiasunnon ostajalle on tarjolla useita etuja tilin hyvästä korosta varsinaisen lainan osittaiseen valtiontakaukseen ja korkotukeen.

Valtiokonttorin tilastojen mukaan viime lokakuussa lopetettiin 437 asuntosäästöpalkkiotiliä, mikä käytännössä tarkoittaa ASP:n kautta ostettujen ensiasuntojen määrästä. Vaikka tiukassa taloustilanteessa asuntosäästäjä voi nostaa rahat ASP-tililtä omaan käyttöönsä, käytännössä tilin lopettaminen muun kuin asunnon oston yhteydessä on harvinaista.

Finanssialan Keskusliiton rahoitusasiantuntija Ulla Halosen mukaan ASP-järjestelmä kannustaa nuoria nimenomaan pitkäaikaiseen säästämiseen. Taloutta ja omaa asumista suunnitellaan useamman vuoden päähän.

Vuonna 2013 avattiin edellisvuotta enemmän ASP-tilejä. Kun vuonna 2010 ASP-kauppoja tehtiin noin 1 600 kappaletta, niin viime vuonna lokakuun loppuun mennessä kauppoja oli tehty jo noin 3 300 kappaletta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.