Aftonbladet: Attendolla liian vähän työntekijöitä kahdessa hoivakodissa Ruotsissa – kaksi yöhoitajaa vastaa 50 vanhuksesta

Ruotsissa Attendon kahdessa hoivakodissa on havaittu puutteita vanhusten ja dementiaa sairastavien hoidossa, kertoo Aftonbladet. Attendo on saanut kritiikkiä sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaviranomaiselta (IVO), jonka mukaan kahdessa hoivayksikössä on liian vähän henkilökuntaa.

Aftonbladetin mukaan yksiköt ovat Attendo Rösegården Västeråsissa ja Attendo Bantorget Linköpingissä.

Lehti kertoo, että Rösegårdenissa on 52 muistisairasta vanhusta, joita hoitaa öisin vain kaksi työntekijää. Bantorgetissa puolestaan kaksi työntekijää hoitaa öisin 50:tä vanhusta, joista osa sairastaa dementiaa.

Rösegårdenissa vanhukset asuvat seitsemällä osastolla, eikä henkilökunnan ole mahdollista valvoa kaikkia samanaikaisesti. Aftonbladetin mukaan yksikössä vieraillut sukulainen ei ollut nähnyt hoitajia 1,5 tuntiin.

IVO vaatii Rösegårdenia varmistamaan, että henkilökuntaa on sen verran, että kaikki suunnitellut toimet ehditään tehdä myös yöaikaan. Lisäksi hoitajien täytyy kyetä "vastaamaan asiakkaiden huoliin, levottomuuteen, aggressioihin, suruihin, kipuihin ja muihin ennakoimattomiin tilanteisiin, joita muistisairauksiin yleensä liittyy".

"Bantorget ei nykytilanteessa turvallinen"

Bantorgetissa vanhukset asuvat viidellä osastolla, viidessä kerroksessa. Monet heistä tarvitsevat hoitajien apua esimerkiksi vessassa käymisessä.

IVO katsoo, että vanhusten avuntarpeita ei voida täyttää yöaikaan nykyisellä hoitajamitoituksella, eikä Bantorget tarjoa turvallista asuinpaikkaa kyseiselle kohderyhmälle.

Valvontaviranomaisen mukaan yksikön toiminta ei täytä vaatimusta arvokkaasta elämästä ja hyvästä laadusta. IVO edellyttääkin, että Bantorgetissa on oltava ympäri vuorokauden sellainen henkilöstömäärä, että vanhusten tarpeisiin voidaan vastata viipymättä. Tämä tarkoittaa viranomaisen mukaan, että henkilöstön määrä ei saa pudota missään vaiheessa alle viiteen.

Aftonbladetin mukaan Attendon täytyy antaa huhtikuun aikana molempien yksiköiden osalta selvitys siitä, miten havaitut puutteet aiotaan korjata.

Suomessakin paljon puutteita

Hoivajätti Attendo on ollut kohun keskellä myös Suomessa muun muassa pienen henkilöstömitoituksen vuoksi. Helmikuussa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto keskeytti vain vajaan kuukauden ajan toimineen Attendo Pelimannin toiminnan Alavudella Etelä-Pohjanmaalla, kun tarkastuksessa ilmeni puutteita.

Maaliskuussa valvontavirasto Valvira keskeytti Utajärvellä Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Attendon hoivakodin toiminnan. Attendon hoivakodeissa on havaittu epäkohtia lisäksi ainakin Jyväskylässä, Jalasjärvellä ja Joroisissa.

Attendo kertoi maaliskuussa keskeyttävänsä osittain tehostetun palveluasumisen hoivakoti Vänrikissä Siilinjärvellä henkilöstöpulan vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Pihtiputaalta pörssiyhtiön toiseksi suurimmaksi omistajaksi – Miia Sarkola on kulkenut pitkän tien ohjelmatoimiston kirjanpitäjästä tilitoimistokonsernin vaikuttajaksi

HS: Naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa kasvanut, täysin miesvaltaiset hallitukset vähissä

Kolumni: Orjuudesta on päästy, mutta olisi naiivia ajatella, ettei rahalla olisi mitään merkitystä yksilöiden arvon mittarina

Ranska, Saksa ja Italia aikovat estää Facebookin kryptovaluutan libran käyttöönoton Euroopassa

Sveitsiläinen suurpankki Credit Suisse lyö miinuskoron isoille talletuksille

Qantasin 19 tunnin lento New Yorkista Sydneyyn koettelee matkustajien ja miehistön kestokykyä

EU:n ja Yhdysvaltain kauppasuhteet kiristyvät – USA on asettanut tulleja yli 6,7 miljardin euron arvoiselle tuonnille EU:sta

Kiinan talouskasvun hidastuminen jatkuu – heikoin vuosineljännes 27 vuoteen

Energiayhtiöiden myyntibuumi pääsemässä taas vauhtiin – kuntien talous on heikko ja ulkomainen pääoma etsii vakaita sijoituskohteita

Katso kuvasarja: Vaajakosken vesivoimalassa menossa laitoksen historian suurin remontti – voimala tehtiin 1940-luvun alussa kestämään, ja hyvin se on kestänytkin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.