Air Berlin hakeutui maksukyvyttömyysmenettelyyn – Saksa tukee saadakseen turistit kotiin

Toistaiseksi lentoyhtiö ei ole kertonut peruutuksista Suomen-lennoilla.

Saksalainen halpalentoyhtiö Air Berlin on hakeutunut maksukyvyttömyysmenettelyyn, kertoi uutistoimisto AFP tiistaina. Air Berlinin mukaan Saksan valtio on tarjonnut yhtiölle 150 miljoonaa euroa lainaa, jotta se voisi jatkaa lentämistä saksalaisten lomasesongin ajan. Summan uskotaan pitävän koneet taivaalla kolme kuukautta.

Yhtiö kertoi päätyneensä ratkaisuun, kun sen pääomistaja Etihad Airways oli kertonut, ettei se enää tue Air Berliniä taloudellisesti. Etihad omistaa vajaan kolmanneksen Air Berlinistä. Etihad rahoitti Air Berliniä viimeksi huhtikuussa 250 miljoonalla eurolla.

Air Berlin on kamppaillut rahoituksensa kanssa jo pitkään. Viimeisen kahden vuoden ajalta yhtiölle on kertynyt yli miljardin euron tappiot.

Lufthansa on ilmoittanut neuvottelevansa Air Berlinin kanssa joidenkin yhtiön osien ostamisesta ja henkilökunnan vuokraamisesta. Air Berlin vuokrasi jo viime vuonna 38 lentokonetta miehistöineen Lufthansalle. Air Berlin irtisanoi viime vuonna 1 200 ihmistä.

Toistaiseksi ei vaikutusta Suomen-lentoihin

Helsinki-Vantaalta Air Berlin lentää noin 25 kertaa viikossa ja sillä on tuhansia matkustajia, kertoo Finavian viestinnän asiantuntija Kirsi Luhta STT:lle.

– Toistaiseksi lentoyhtiö ei ole kertonut peruutuksista, mutta seurataan tilannetta.

Luhdan mukaan on vielä hankala arvioida, miten Air Berlinin reitit korvataan – jos korvataan.

– Kysyntä määrittelee, jos toinen yhtiö haluaa alkaa lentää sen reittejä tai lisätä tarjontaa esimerkiksi Berliiniin.

Air Berlin on myös Finnairin yhteistyökumppani ja täydentänyt suomalaislentoyhtiön Saksan-liikennettä.

– Seuraamme tilannetta. Air Berliniltähän todettiin, että lennot jatkuvat toistaiseksi normaalisti. Jos tulisi jotain muutoksia, tiedotamme asiakkaita suoraan, sanoo Finnairin mediasuhdejohtaja Päivyt Tallqvist.

Tallqvistin mukaan Finnairin kautta liput Saksan lennolle ostaneet asiakkaat reititetään muille lennoille, jos Air Berlinin lentoja perutaan.

– Toistaiseksi kaikki jatkuu Finnairin näkökulmasta normaalisti.