Aktivistisijoittaja Christer Gardell nousi Nordean nimitystoimikuntaan

Ruotsalainen aktivistisijoittaja Christer Gardell liittyy Nordean nimitystoimikuntaan. Gardellin sijoitusyhtiö Cevian Capital on hankkinut Nordean osakkeista 2,3 prosentin osuuden.

Nordea kertoi, että Cevian Capital oli pyytänyt paikkaa nimitystoimikunnassa, minkä jälkeen toimikunta täydensi itseään Gardellilla.

Nimitys petaa Gardellille paikkaa Nordean hallituksessa, joka valitaan Nordean yhtiökokouksessa 28. maaliskuuta.

Gardell on julkisuudessa moittinut Nordean tuloksia ja kannattavuutta verrattuna kilpailijoihin. Hän sanoi joulukuussa Helsingin Sanomille, että Nordean pitäisi leikata kulujaan 4,4 miljardiin euroon vuonna 2021 ja neljään miljardiin vuonna 2023. Toissa vuonna Nordean kulut olivat 5,1 miljardia euroa.

–  Olemme analysoineet Nordean perinpohjaisesti emmekä ole löytäneet mitään pätevää syytä, miksi sen pitäisi olla heikommin kannattava kuin muiden alan toimijoiden Pohjoismaissa. Mielestämme pankin johdon arvio tavoiteltavasta kulutasosta on liian korkea ja arvio siihen pääsemisen aikataulusta liian hidas. Kunnianhimoa pitää kasvattaa, Gardell linjasi haastattelussa.

Aktivistisijoittajana Gardell on hankkinut omistuksia yhtiöissä, joissa hän näkee mahdollisuutta kasvattaa omistustensa arvoa puuttumalla strategiaan tai rakenteeseen. Hän on aiemmin Suomessa toiminut konepajayhtiö Metsossa, jonka jakamista hän ajoi aktiivisesti. Tavoite toteutui vuonna 2013, kun kaivosteknologiaa valmistavasta Metsosta erkani muun muassa paperikoneita valmistava Valmet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.