Alibaban Jack Ma vetäytyi verkkokauppajättiläisen johtoportaasta

Verkkokauppajätti Alibaban puheenjohtaja ja perustajajäsen Jack Ma vetäytyi tiistaina odotetusti yhtiön johdosta. 55 vuotta tänään täyttäneen Man saappaat pyrkii nyt täyttämään Alibaban toimitusjohtaja Daniel Zhang, josta tulee myös Alibaban hallituksen puheenjohtaja.

Vuonna 1999 perustetusta Alibabasta on kahdessa vuosikymmenessä kasvanut yksi maailman arvokkaimmista yhtiöistä. Bloombergin mukaan sen arvo on 462 miljardia dollaria eli noin 420 miljardia euroa.

Alibaba pitää hallussaan yli puolta koko Kiinan verkkokauppamarkkinasta. Lisäksi se on johtaja Kiinan verkkomaksamisessa tytäryhtiönsä Ant Financialin kautta.

Ma tunnetaan räiskyvänäkin johtajana. Hän muun muassa tanssahteli lavalla Michel Jacksoniksi pukeutuneena Alibaban vuosijuhlassa. Viime vuonna Ma paljasti samaisessa tilaisuudessa, että aikoo vetäytyä yhtiön johtoportaasta.

–  Yhden asian voin luvata: Alibabassa ei ollut koskaan kyse Jack Masta, mutta Jack Ma on ikuisesti osa Alibabaa, Ma sanaili viime vuonna.

Eläköitymisjuhlallisuuksia vietettiin myös tänä vuonna yhtiön kotikaupungissa Hangzhoussa suurella stadionilla.

Ma tähyää koulutussektorille

Tiistai oli Man syntymäpäivien ohella myös Kiinan kansallinen opettajien päivä. Ma on taustaltaan englannin opettaja, ja hän on julkisuudessa kertonut haluavansa tulevaisuudessa kehittää Kiinan koulutussektoria etenkin maaseudulla.

Viime vuonna paljastettiin, että Ma on myös Kiinaa johtavan kommunistisen puolueen jäsen.

Toimitusjohtajana jo muutaman vuoden toiminut 47-vuotias Daniel Zhang puolestaan tunnetaan persoonaltaan maltillisempana, mutta kovana liikemiehenä. Zhang on menestyksekkäästi laajentanut Alibaban toimintoja muun muassa kivijalkakauppoihin, ruoankuljetukseen ja pilvipalveluihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.