Altian liikevaihto takkusi alkuvuonna, mutta kannattavuus parani

Alkoholiyhtiö Altian liikevaihto putosi vuoden ensimmäisellä puoliskolla 4 miljoonaa euroa, eli 2,4 prosenttia, vuoden takaiseen verrattuna, yhtiö kertoo puolivuotiskatsauksessaan. Liikevaihto oli nyt 160,6 miljoonaa euroa.

–  Kannattavuutemme parani vaativasta toimintaympäristöstä ja useista liiketoimintaan vaikuttaneista ulkopuolisista tekijöistä huolimatta. Näitä tekijöitä ovat olleet esimerkiksi valuuttakurssien jatkuva epäsuotuisa kehitys sekä keskeisten raaka-aineiden kustannuspaine, kertoo toimitusjohtaja Pekka Tennilä tiedotteessa.

Jos valuuttakurssien vaikutusta ei lasketa, liikevaihto pieneni 0,7 prosenttia.

Altian vertailukelpoinen liiketulos kuitenkin parani hieman ja nousi 7,9 prosenttia, eli puoli miljoonaa euroa, yhteensä 6,8 miljoonaan euroon. Vertailukelpoisen liiketuloksen osuus liikevaihdosta oli 4,2 prosenttia.

Toinen neljännes oli vaikea

Altian puolivuotistulosta kannatteli paremmin mennyt tammi–maaliskuu. Huhti–kesäkuussa sen sijaan mittarit näyttivät alaspäin: liikevaihto pieneni 4,6 prosenttia ja vertailukelpoinen liiketulos 7,1 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

–  Alhaisemman liikevaihdon taustalla ovat pääsiäisen ajoittuminen vuonna 2018 ensimmäiselle vuosineljännekselle, kun se vuonna 2017 oli toisella vuosineljänneksellä, päämiesportfolion muutokset Ruotsissa ja valuuttakurssien epäsuotuisan kehityksen jatkuminen, Tennilä kertoo.

Poikkeuksellisen kuivan kesän ei odoteta aiheuttavan sen suurempia vaikeuksia yhtiölle. Kuivuuden ennustetaan vaikuttavan ohrasatoon paljon vähemmän kuin muihin viljoihin, mutta Koskenkorvan tehtaalla varaudutaan silti siihen, että raaka-aineiden saatavuudessa voi olla ongelmia.