Analyytikko näkee Terrafamen sähköautotarinan takana kassavirtaongelmia

"Raha liikkuu yhä omistajilta yritykselle eikä päinvastoin."

Terrafamen satojen miljoonien eurojen lisärahoituskierros ei saa aikaan hurraa-huutoja osakestrategi Jukka Oksaharjulta.

– Kannattavasta liiketoiminnasta ollaan vielä hyvin kaukana, koska edelleen raha liikkuu omistajilta yritykselle, ei yritykseltä omistajille, Nordnet-yhtiön Oksaharju huomauttaa.

Oksaharjulle lisärahan työntäminen yhtiöön viestii siitä, että yhtiön oma kassavirta ei riitä investointeihin. Terrafame on ilmoittanut tavoitteekseen, että kassavirta olisi positiivinen nyt vuodenvaihteessa.

– Tämä antaa signaalin vähintään rivien välissä, että yritys ei tule tätä tavoitetta kunnialla saavuttamaan, kun joudutaan hakemaan lisää rahoitusta investointeihin, Oksaharju tyrmää.

Nyt lisää rahaa Kainuuseen laittavalla Trafigurallakin on omat tavoitteensa. Oksaharju huomauttaa yhtiön tehneen tuotevirtasopimuksen, jonka mukaan se saa välittää Terrafamen tuotantoa tiettyyn rajaan asti.

– Heille on tärkeää, että Terrafamen tuotanto pyörii, koska he saavat tuotevirtasopimuksen kautta itselleen tuloja.

Terrafame ilmoitti perjantaina suunnittelevansa nikkeli- ja kobolttisulfaatteja tuottavan tehtaan rakentamista Sotkamoon. Kemikaalit ovat tärkeitä sähköautojen akuille, yhtiö korosti.

Oksaharju pitää sähköautopuheita päälle liimattuina. Hänen mukaansa kaivoksen ongelma ei ole koskaan ollut tuotteiden kysyntä, vaan taloudellinen tehokkuus ja ympäristökestävyys.

– Akkuasia johtaa sivuraiteille, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

t