Apteekkariliitto esittää osalle lääkkeistä hintakilpailukokeilua

Apteekkariliitto ehdottaa reseptivapaille lääkkeille hintakilpailukokeilua. Se voitaisiin toteuttaa määräaikaisena ja niin, että kilpailun avaamisen vaikutuksia seurattaisiin tarkoin.

Sen sijaan reseptilääkkeiden samanhintaisuus olisi liiton mielestä perusteltua säilyttää jo pelkästään siksi, että reseptilääkkeitä ei saa mainostaa suurelle yleisölle. Liitto pitää tärkeänä myös asiakkaiden yhdenvertaista kohtelua.

Liitto lisäisi apteekkilupien määrää ja haluaisi helpottaa sivuapteekkien perustamista.

– Muutos pitää tehdä hallitusti ja pitää huolta kattavasta apteekkiverkostosta, liiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen tähdentää.

Liitto ehdottaa myös, että sairaanhoitajapalveluita tarjoavia terveyspisteitä lisättäisiin apteekkeihin erityisesti alueilla, joissa perusterveydenhuoltopalveluiden saatavuus on heikkoa. Esimerkiksi influenssarokotusten pistäminen apteekeissa voisi keventää terveydenhuollon kuormitusta, liitto katsoo.

Lääkemyynnin arvo tukkuhinnoin mitattuna Suomessa oli noin 2,3 miljardia euroa vuonna 2015. Apteekkimyynti oli tästä hieman yli 1,6 miljardia euroa. Sairaalamyynnin osuus oli runsaat 600 miljoonaa.

Merkittävimmät apteekeista myytävät itsehoitolääkkeet ovat kipulääkkeiden lisäksi tupakoinnin lopettamiseen ja ruuansulatukseen liittyvät lääkkeet. Reseptilääkkeiden osuus apteekkien lääkemyynnistä oli 80 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.