Arvostustappiot söivät Optian tulosta – Jyväskylän konttori sai 850 uutta asiakasta

Rahastosijoitusten realisoitumattomat arvostustappiot heikensivät roimasti Säästöpankki Optian kannattavuutta viime vuonna. Tilikauden tulos oli 2,8 miljoonaa euroa – peräti 11,9 miljoonaa vähemmän kuin edellisvuonna.

– Vuodenvaihteessa sijoitussalkkumme pieneni yhdeksällä miljoonalla eurolla, mutta tammikuussa jo yli puolet siitä oli tullut takaisin ja nousu on jatkunut helmikuussa. Optian peruspankkitoiminta on hyvällä mallilla ja sijoitussalkku elää omaa elämäänsä, toimitusjohtaja Kalevi Hilli toteaa.

Hänen mukaansa pankin asiakasliiketoiminta kehittyi suotuisasti ja kannattavuus parani entisestään. Vakavaraisuus on 22,75 prosenttia.

Kasvuun pyrkivä pankki sai viime sai viime vuonna yli 5 000 uutta asiakasta. Yksityishenkilöille ja yrityksille myönnettyjen luottojen määrä kasvoi.

– Jyväskylässä luottokanta kasvoi yli kymmenen prosenttia. Saimme viime vuonna uusia yksityisasiakkaita 760 ja yritysasiakkaita 90, kertoo Jyväskylän konttorinjohtaja Markku Hakola.

Hänen mukaansa konttorin 12 työntekijälle vuosi oli kiireinen.

– Uusien asiakkaiden hankkimisessa vanhojen asiakkaidemme suosittelu on merkittävässä roolissa.

Optia pyrkii saamaan myös lisää yritysasiakkaita. Näkyykö se luottotappioissa?

– Niitä on ollut tosi vähän. Harkitsemme tarkkaan, mihin lähdemme mukaan, Hakola toteaa.

Asiakasmäärän kasvun myötä Optian nettopalkkiotuotot lisääntyivät 4,4 prosenttia. Korkokate pieneni prosentilla.

Talletusten määrä kasvoi 11,6 prosenttia 979,8 miljoonaan euroon.

Asuntoluottojen määrä Optiassa lisääntyi 8,2 prosentilla 918,7 miljoonaan euroon. Jyväskylän Kiinteistömarkkinat hiljenivät hieman viime vuonna.

– Kaupungissa on rakennettu tosi paljon uusia kohteita, mikä heijastuu käytettyjen asuntojen kauppaan. Kauppamäärämme ja liikevaihto ovat pysyneet ennallaan, mutta myyntiajat ovat pidentyneet, kertovat Sp-Koti Jyväskylän kiinteistövälittäjät Tiina Rahikainen ja Petri Vainio-Pekka.

Heidän mukaansa esimerkiksi vanhan kerrostalokaksion keskimääräinen myyntiaika on noin neljä kuukautta. Myös kaksioiden neliöhinta on laskenut noin viidelläkymmenellä eurolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.