Erikoinen polku työelämään: Suoraan päälliköksi

Keurusseudun LVI-palvelu Oy:n yrittäjä Riku Keränen, 34, sanoo palkkaavansa asennetta ja hyviä tyyppejä ja arvostavansa asiakaspalvelutaitoja. Myhäillen hän nimeää omaksi vahvuudekseen sen, että hän pitää tapanaan vastata, kun puhelin soi.

– Työntekijän tärkein ominaisuus on asenne, sillä sitä on vaikeampi oppia kuin työtaitoja. Mitä tekisin työntekijällä, joka osaa vaikka mitä, muttei viitsi tehdä. Koen firmani periaatteessa palveluyritykseksi, joten tässä eivät jäykät tyypit pärjää, pitää olla palvelualttiutta.

Kun Keränen viitisen vuotta sitten päätti ryhtyä yrittäjäksi ”nyt tai ei koskaan”, hän päätti myös, ettei yhden miehen firmaksi kannata jäädä. Ensimmäiseksi työntekijäkseen hän palkkasi tuolloin 62-vuotiaan ”vanhan mestarin” Juhani Kiltisen.

Mestari eläköityi vuosi sitten, mutta oppipoika kiittää saaneensa tältä valtavasti taitoja ja henkistä tukea.

– Vuonna 2010 palkkasin kaksi nuorta, jotka olivat olleet firmassa työharjoittelussa. Koska töitä oli hintsusti, se kirpaisi, mutta hyvät jätkät piti saada palkatuksi vastaisen varalle. Nämä janterit osaavat hommat, ja voin luottaa heihin täysin.

Uusin tulokas, Keräsen syksyllä tiimiin nappaama Janne Kesseli, ei ole koulutukseltaan putkimies, mutta hän opiskelee oppisopimuksella LVI-asentajaksi.

– Yrityksen kasvu tulee palvelutarjonnan laajentamisesta. Yksi syy Jannen palkkaamiseen oli se, että hän on asentanut ilmalämpöpumppuja, joten pystymme tarjoamaan jälleen uudenlaisia palveluja. Lähden siitä, että kaikki viisaus ei asu minussa.

Suoraan päälliköksi

Keräsen yrittäjäksi uskaltautumisen pohjana on Kauhavalta yrittäjyyden yksiköstä hankittu tradenomitutkinto ja LVI-työteknikkokoulutus. Valmistuttuaan hän etsi töitä Jyväskylästä, mutta totesi, ettei pelkkä kaupallinen koulutus riittänyt työllistymiseen.

– Menin varamiespalveluun, ja sanoin, että tekisin mitä tahansa. Lopulta pääsin rakennuksille apumieheksi. Puolen vuoden jälkeen kilpaileva henkilöstöpalvelu palkkasi minut henkilöstökonsultiksi, mutta, huh, se ei sopinut minulle. Olin kuitenkin ehtinyt huomata, että putkimiehiä ja CNC-koneistajia kysyttiin koko ajan hommiin, ja kun tykkäsin olla haalareissa, päätin kouluttautua putkimieheksi.

Oppisopimuskoulutuksen kautta Keränen päätyi YIT:n Keuruun yksikköön ”suoraan päälliköksi”.

– Työntekijöitä oli neljä, ja jokaisella oli työkokemusta enemmän kuin minulla ikää! Ilmoitinkin, että minä kerron, mitä tehdään, ja te sanotte, miten se tehdään, hän nauraa.

Kun YIT sitten sulki pienet yksikkönsä, onnistui Keränen saamaan sen asiakaskuntaa yrityksensä pesämunaksi. Siitä asti hän on tähdännyt firmansa vakaaseen, tasaiseen kasvuun. Tavoitteena on, että viiden vuoden kuluttua palkkalistoilla on kymmenen asentajaa. Eväitä laajentumiseen hän hakee esimerkiksi suorittamalla kylmälaiteasentajan ammattitutkintoa.

Keikkahommissa joustettava

Johtoajatuksenaan Keränen sanoo pitävänsä sitä, että vaikka keikkahommissa on joustettava työajoissa, eivät sen enempää työntekijät kuin pomokaan saa kuluttaa itseään loppuun. Töitä jaetaan järkevästi ja vapaa-aikana mietitään muuta kuin urakoita.

– Itse pyrin pitämään työhön matkoineen kuluvan ajan kymmenessä tunnissa päivässä, ja nautin vapaa-ajasta. Kuulun esimerkiksi Keurusseudun Nuorkauppakamarin hallitukseen ja Keski-Suomen Kauppakamarin juniorikiltaan. Harrastan myös liikuntaa·–·jos ei ole aikaa liikkua, pitää olla aikaa sairastaa.

 

Mikä on Keurusseudun LVI-palvelu Oy?

– Asennuksia, remontteja ja viemärinavauksia

– Vuonna 2008 perustettu keuruulainen LVI-asennus- ja huoltopalveluyhtiö tekee mm. putki-, ilmastointi-, ilmalämpöpumppu- ja kylmälaiteasennuksia, putkiremontteja sekä viemärinavauksia.

– Yritys työllistää omistajansa Riku Keräsen lisäksi kolme LVI-asentajaa. Lisäksi tiimiin kuuluu yleensä työharjoittelija ja eläköitynyt ”vanha mestari” kiireapulaisena.

– Asiakaskuntaa ovat lähinnä taloyhtiöt ja yksityistaloudet noin 50 kilometrin säteellä Keuruulta.

– Vuotuinen liikevaihto on nyt noin 350·000 euroa.

– Keurusseudun Yrittäjät palkitsi Keräsen Vuoden nuorena yrittäjänä 2012.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .