Asiantuntija: Huomenna päätetään, tuleeko Kreikalle uusi lainaohjelma

Huomenna tehdään periaatteellinen päätös siitä, lähtevätkö velkojat neuvottelemaan uudesta lainaohjelmasta Kreikan kanssa. Näin arvelee Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen. Hän uskoo, että euromaiden päämiehet haluavat tehdä päätöksen neuvotteluiden etenemisestä mahdollisimman nopeasti.

–?Markkinat tarvitsevat nyt varmuuden siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Asiat eivät pysy muuten kontrollissa, Tiilikainen sanoo.

Euromaiden päämiehet ja valtiovarainministerit kokoontuvat huomenna keskustelemaan Kreikan tilanteesta kansanäänestyksen jälkeen. Tiilikainen uskoo, että valtiovarainministerin Gianis Varoufakisin ero helpottaa neuvotteluita.

–?Kreikka yrittää tehdä asemaansa helpommaksi vaihtamalla sovittelevampaan hahmoon. Neuvottelijan vaihdolla voi olla psykologisia vaikutuksia, vaikka ehdot pysyisivät ennallaan, Tiilikainen sanoo.

Varoufakis ilmoitti tänään eroavansa tehtävistään, vaikka kansanäänestyksen tulos oli Kreikan hallitukselle mieleinen. Varoufakis perusteli päätöstään sillä, että osa euroryhmän jäsenistä ei halua hänen osallistuvan valtiovarainministereiden kokouksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.