Asiantuntija pitää euroeron mainitsemista dramaattisena: "Kreikalle pelkkää kurjuutta"

Kreikan euroeron mainitseminen virallisena mahdollisuutena, johon EU on varautunut, on dramaattinen käänne Kreikan kriisin käsittelyssä. Näin sanoo Aalto-yliopiston professori Vesa Puttonen.

Kreikan euroeron mainitseminen osoittaa, että muiden euromaiden ja Kreikan velkojien kärsivällisyys on lopussa, hän arvioi STT:lle. 

– Eiliseen asti virallinen totuus kuului, että euro on peruuttamaton, eikä mikään maa poistu siitä, mutta nyt Kreikan euroero on otettu pöydälle, eikä se ei ole enää tabu. Se on tie, jolta on vaikea kääntyä.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi yöllä, että Kreikan euroeron varalta on laadittu yksityiskohtainen suunnitelma. Kreikan ja velkojien sovun takarajaksi on asetettu sunnuntai, jolloin EU-johtajat kokoontuvat huippukokoukseen.

Takarajojen viimeinen takaraja alkaa lähestyä

Puttosen mukaan on epätodennäköistä, että sovun takarajaa enää lykättäisiin.

– Se söisi aivan liikaa koko muun euroalueen, euron ja unionin uskottavuutta.

Kreikan euroeron ja sen varalta tehdyn suunnitelman mainitseminen on Puttosen mukaan kuin "viimeinen ultimatum" Kreikalle uhkapelin lopettamiseksi. Kyse ei silti ole vain retoriikasta.

– Euroero tulisi maksamaan, ja siihen on oltava valmiita, Puttonen sanoo. Kreikalla on velkoja noin 300 miljardia euroa ja lisäksi se on saanut noin 90 miljardia hätärahoitusta Euroopan keskuspankilta.

– On varauduttava siihen, että mitään siitä ei saada takaisin.

Eilisten neuvottelujen jälkeen Kreikan pääministeri Alexis Tsipras viittasi vielä Kreikan hallituksen sunnuntain kansanäänestyksestä saamaan "mandaattiin" ja sanoi sen olevan yksi Kreikan "aseista", kun maalle neuvotellaan kestävää velkaratkaisua.

Puttosen mukaan tällainen retoriikka voi viitata siihen, ettei Kreikan hallitus ymmärrä tilanteen vakavuutta.

– Tämä (tilanne) olisi farssi, ellei se olisi kreikkalaisten kannalta niin traaginen. Euroero tarkoittaisi kreikkalaisille syvää kurjuutta, konkursseja ja köyhyyttä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kreikan valtiovarainministeriö kiistää tiedot rinnakkaisvaluutasta

Kangasharju: Syriza tuskin taipuu

Bild: Kreikan kolmannesta tukipaketista neuvotellaan jo

Uusimmat

Talous

Nousu jatkui Wall Streetillä tiistaina

Kauppakamarikysely: Yritysten mielestä paikallisen sopimisen lisääminen ja työvoimakustannusten alentaminen parasta lääkettä Suomen kilpailukyvylle

Kauppakamarikysely: Yritysten mielestä paikallisen sopimisen lisääminen ja työvoimakustannusten alentaminen parasta lääkettä Suomen kilpailukyvylle

Kauppakamarin kysely: Keski-Suomen yritykset toivovat paikallisen sopimisen lisäämistä ja työvoimakustannusten alentamista

Lopettamisuutinen tuli Säynätsalon vaneritehtaan työntekijöille puun takaa, vaikka tehtaan ongelmat olivat tiedossa – "Ei ollut ennusmerkkejä, että näin raakaan ratkaisuun päädytään"

Teollisuusliitto vaatii Säynätsalon vaneritehtaan jatkomahdollisuuden perusteellista selvittämistä

Kommentti: Jyväskylän seudulla lähes yhtä karu meininki kuin vuosikymmen sitten

Timo Koivisto uskoo Säynätsalon vaneritehtaan työntekijöille löytyvän töitä

Säynätsalon vaneritehdas on päässyt 10 vuodessa voitolle vain kerran – Jyväskylä kärsii valtavat verotulomenetykset, jos 106-vuotias tehdas lopetetaan

Betset on venynyt Kiasmaan ja moneen muuhun – kaivonrenkaiden valmistajana aloittaneesta kyyjärveläisestä perheyhtiöstä on 70 vuodessa tullut iso betonialan toimija

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.