Asiantuntijat penäävät pikavippifirmoilta enemmän vastuuta

Pantzarin mukaan pelkkä maksuhäiriömerkintä ei kerro tarpeeksi.

Ylivelkaantuneita auttavan Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar toivoo niin sanottua positiivista luottotietorekisteriä Suomeen, jotta ihmisten ylivelkaantuminen saataisiin estettyä ajoissa.

Positiivinen luottotietorekisteri tarkoittaisi, että luotonantaja ei näkisi vain ihmisen maksuhäiriömerkintöjä, vaan saisi laajemman kuvan luotonhakijan tilanteesta.

– Luottopäätökset tehtäisiin niin, että katsottaisiin, paljonko ihmisellä on velkaa ja mitkä ovat tulot suhteessa siihen – tämä järjestelmä on käytössä jo muualla Euroopassa.

Pantzarin mukaan pelkkä maksuhäiriömerkintä ei kerro tarpeeksi.

– Se on ensimmäinen merkki, että pitkä rumba on kriisiytynyt. Siksi luotonantajat voivat myöntää luottoa ihmiselle, jonka velkaantuminen voi olla jo vauhdissa.

Myös Helsingin yliopiston prosessioikeuden professori Risto Koulu arvioi, että monet pyörittävät velkarumbaa vuosikausia ennen maksuhäiriökartalle päätymistä. Pikavipeillä kulutetaan vain aikaa ja ennemmin tai myöhemmin maksuhäiriö tulee.

Ongelmallinen yksityisyyden suojan kannalta

Pantzarista järjestelmä parantaisi ennen kaikkea luotonantajien vastuuta. Hänestä monet firmat tarkistavat nyt ihmisten luottokelpoisuudesta vain sen, mikä on pakko – toisin kuin vaikka pankit, jotka perkaavat maksukyvyn perusteellisesti.

– Nyt emme saa luotonantajaa vastuuseen siitä, onko se luotottanut ihmistä tilanteeseen, jossa ihminen ei enää ole maksukykyinen.

Koulu sanoo, että positiivinen luottorekisteri olisi kuitenkin yksityisyyden suojan kannalta pulmallinen. Lisäksi rekisteri olisi hänen mukaansa kallis ylläpitää ja päivittää.

Pantzarin mukaan nykyaikana ei tarvittaisi erillistä rekisteriä, vaan asian voisi hoitaa reaaliajassa digitaalisten järjestelmien kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pikavippivelat aiempaa suurempia ja vaikeammin ratkottavia

Uusimmat

Talous

Cibes Hissit ostaa muuramelaisen RH Tekniikka Oy:n – erikoistunut rakentamaan hissejä hissittömiin taloihin

Nokian renkaiden liikevoitto romahti reilusti tappiolliseksi – liikevaihtokin supistui yli kolmanneksella

Kuluttajille tarkoitetut kasvomaskit käyvät kaupaksi kuin vessapaperi keväällä – useissa Prismoissa ja Citymarketeissa tarjolla vain tyhjiä hyllyjä

Jyväskylä putosi Suomen Vuokranantajien kaupunkivertailussa – Kuopio houkuttaa asuntosijoittajia eniten

Mediat: Presidentti Trump haluaisi osan Tiktokin kauppahinnasta valtiolle vastineeksi kaupan hyväksymisestä

Hankasalmen K-Marketin uudeksi kauppiaaksi Suomen Elvis-fanien puheenjohtaja Marko Humia – haluaa kauppansa hyllyille lähituottajien tuotteita

Koronakriisi lisäsi selvästi lemmikkien määrää, ja se näkyy Musti Groupin hyvässä tuloksessa

Kymmeniä miljoonia maksanut koetehdas on odottanut käynnistystä jo puoli vuotta Äänekoskella – testiajot jäivät kesken koronan iskettyä

Suomen Vuokranantajat ennustaa vuokrien jatkavan hiipivää nousuaan – koronakriisin hidastamaa arvonnousua kurotaan nopeimmin kiinni kasvukeskuksissa

Uutissuomalainen: Vain kolme pankkia myöntää edelleen maksuttomia lyhennysvapaita henkilöasiakkailleen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.