Asuntojen hinnat nousevat vain isoissa kaupungeissa – tämä on tilanne Jyväskylässä

Asuntojen hintojen nousu on tänä vuonna keskittymässä vain suurimpiin kaupunkeihin, ennustaa Pellervon taloustutkimus PTT. Kaupungistuminen ”repii” PTT:n mukaan asuntomarkkinoita erityisesti asuntojen hintojen osalta.

PTT:n ekonomistin Lauri Vuoren mukaan vielä vuosi sitten näytti, että asuntojen hintojen nousu olisi levinnyt laajemmalle myös keskisuuriin kaupunkeihin.

– Vaikuttaisi siltä, että hintojen nousu keskittyy nyt vain suurimpiin kaupunkeihin, Vuori sanoo.

PTT:n alueellisen asuntomarkkinaennusteen mukaan asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna nopeimmin pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Helsingissä vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen ennakoidaan nousevan 3,5 prosenttia. Jyväskylässä vastaavien asuntojen odotetaan kallistuvan kahdella prosentilla.

Uusia asuntoja valmistuu tänä vuonna ennätysmäärä, mikä PTT:n mukaan tasaa hintojen ja vuokrien kehitystä ja pitää aisoissa hintapaineita kasvukeskuksissa.

 

Pääkaupunkiseudun ja Tampereen ulkopuolella suurimmissa kaupungeissa hintojen nousu jää ennusteen mukaan tänä vuonna kahteen prosenttiin tai sen alle, ja nollakasvua tai laskuakin on paikoin nähtävissä.

PTT muistuttaa, että nopeutunut talouskasvu on piristänyt asuntomarkkinoita vain merkittävimmissä kasvukeskuksissa. Pienempien kaupunkien ja syrjäseutujen asuntomarkkinoihin talouden hyvä vire ei ole tarttunut lainkaan, vaan vanhojen asuntojen hinnat ovat edelleen laskeneet.

PTT ennustaa koko maassa vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen tänä vuonna nousevan 1,2 prosenttia. Viime aikoina epävarmuus talouden näkymistä on kasvanut ja syksyn mittaan kuultiin viestejä asuntokaupan yskähtelyistä. Vuori ei kuitenkaan usko nähtävän suurempia heilahteluja asuntokaupassa tänä vuonna.

– Uusia asuntolainoja nostetaan vilkkaasti ja kotitalouksien asunnonostoaikeet ovat hyvällä tasolla. Asuntokaupassa ei suuria muutoksia ole. Näyttää hyvältä, kun näyttää tasaiselta.

Voimakas uudisrakentaminen on hillinnyt vuokrien nousua kasvavissa kaupungeissa. Yleisesti erot vuokrien kehityksessä ovat PTT:n mukaan kaupunkien välillä pienemmät kuin erot asuntojen hintojen kehityksessä.

PTT ennustaa uusien ja vanhojen vapaarahoitteisten vuokrien tänä vuonna nousevan 1,8 prosenttia, kun viime vuonna vuokrat nousivat 1,6 prosenttia.

Helsingissä ja Jyväskylässä vuokrien osuus käytettävissä olevista tuloista ylittää jo 35 prosenttia. Jyväskylä onkin vuokranmaksajan näkökulmasta suhteellisesti lähes yhtä kallis kaupunki kuin pääkaupunki Helsinki.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .