Asuntokaupan välityspalkkioista vääntöä

Prosenttiperusteiset välityspalkkiot ovat poskettomia. Räjäytämme pommin ja aloitamme myymällä asunnot ilmaiseksi. Myyntiturva mullistaa palkkiot...

Asuntokauppaan on putkahtanut taas pieni haastaja, joka iskee matalilla kiinteillä välityspalkkioilla.

Vuokraturva Oy:n toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola on vaatinut prosenttipohjaisten palkkioiden ”suhteuttamista todelliseen työmäärään” ja ärsyttänyt kilpailijoita jo muutaman vuoden. Toukokuussa Vuokraturva lanseerasi Myyntiturva-konseptinsa ja kiinteät palkkionsa: yksiöstä 1845, kaksiosta 3690 ja kolmioista 4920 euroa arvonlisäveroineen.

Metsolan kritiikki kohdistuu pääkaupunkiseutuun ja pieniin asuntoihin. Hän katsoo, että asuntojen hintojen nousukiito on hilannut välityspalkkiot pilviin. Metsolan mukaan 35 neliön yksiön välityspalkkio on järjestään yli 7000 euroa, vaikka asunto voi mennä kaupaksi alta aikayksikön.

–Palkkiot pitää saada vastaamaan työmäärää. Se on tärkeää koko alan imagolle, Metsola sanoo.

 

Kilpailijatkin hallitsevat sanansäilän. Torpataan, että asuntokaupan välityspalkkiot olisivat osin karanneet pilviin. Muistutetaan, että Vuokraturvalla on oma lehmä ojassa: se on iso kiinteistösijoittaja ja myös muiden välittäjien asiakas. Huomautetaan, että puhumalla saa otsikoita ja kyse on mainostempusta.

Isoissa ketjuissa palkkiotilannetta seurataan, mutta Vuokraturvan tasoon ei olla vastaamassa.

–Kilpailua käydään. Se pitää huolen, etteivät palkkiot karkaa. Joka kerta arvioidaan, onko mahdollisuutta tulla hinnassa vastaan. Taso perustuu tiettyyn kulurakenteeseen, joka täytyy kattaa. Toiminnassa pitää olla jotakin merkittävästi erilaista, että pystyy tekemään pienillä palkkioilla hyvää tulosta, sanoo esimerkiksi Kiinteistömaailman varatoimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

–Kilpailu on kovaa. Toimijat ovat jatkuvassa hintakilpailussa. Kuluttaja saa hyvän vastineen välityspalkkiolle, säestää Realia-konsernin toimitusjohtaja Risto Kyhälä. Realiaan kuuluvat muun muassa Huoneistokeskus ja SKV Kiinteistönvälitys.

 

Vuokraturva välittää asuntoja pääkaupunkiseudulla ja tarkkailee Tamperetta ja Turkua. Niihin kaupunkeihin, missä palkkiotaso on terve, ei ole ”pointtia mennä”.

 

Lue koko artikkeli sunnuntain Keskisuomalaisesta 17. kesäkuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Asuntokauppakysely: Paljonko maksoit välityspalkkiota?