Asuntolainat lihottavat käyttötilejä – tileillä keskimäärin 15  000 euroa

Suomalaisilla on käyttelytileillä rahaa keskimäärin vajaat 15  000 euroa, kertoo Suomen Pankin vanhempi neuvonantaja Ville Tolkki. Hänen mukaansa summa jakautuu tietenkin epätasaisesti, sillä osalla on paljon talletuksia ja osalla hyvin vähän.

Keskimääräinen summa voi tuntua korkealta, mutta sitä selittää asuntolainojen kulkeminen käyttelytilien kautta.

–  Sinne kertyy rahaa sitä myöten, kun kotitalous ottaa asuntolainan. Pankki tallettaa tilille lainasumman. Kotitalous käyttää sen ostamalla asunnon toiselta kotitaloudelta, jolloin summa siirtyy toisen kotitalouden tilille. Raha jää pyörimään tileille, Tolkki arvioi.

OP:n asuntorahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie kertoo, että silloin kun ihmiset myyvät asunnon, harvalle sattuu samana päivänä osto- ja myyntikauppa.

Hänen mukaansa ihmiset jättävät rahat käyttelytileille siksi aikaa, kun he löytävät uuden asunnon. Välillä he tarvitsevat lainaa ja välillä pystyvät maksamaan sen pois. Käytäntö ei ole muuttunut vuosien varrella.

15  000 euron keskimääräinen talletus käyttelytileillä merkitsee sitä, että yhteensä käyttelytileillä oli rahaa marraskuun lopussa 82,6 miljardia euroa, kertoo Suomen Pankki. Kasvua kertyi vuoden takaisesta 880 miljoonaa euroa.

Samaan aikaan asuntolainakanta oli 100 miljardia euroa, ja uusia asuntolainoja myönnettiin 1,7 miljardia euroa. Keskimääräinen asuntolaina on noin 100  000 euroa.

Christie muistuttaa, että kuukaudet asuntokaupassa ovat erilaisia. Sesongit ovat keväällä ja syksyllä. Kesällä ja talvella on hiljaisempaa.

Alhainen korkotaso selittää käyttelytilien suosiota

Monien suomalaisten kättelytileille ilmestyy rahaa palkkapäivänä, mutta lainojen lyhennysten ja elinkustannusten jälkeen summa supistuu vaatimattomaksi ennen seuraavaa palkkapäivää.

Tolkki kertoo, ettei Suomen Pankilla ole suoraa laskelmaa, kuinka suuri osuus käyttelytileillä olevasta rahasta heilahtelee kuukauden sisällä. Pankki tilastoi varat kunkin kuukauden lopussa.

Christien mukaan käyttelytilien suosiota selittää myös alhainen korkotaso. Käyttelytilien keskikorko oli marraskuun lopussa 0,07 prosenttia ja määräaikaistalletusten 0,51 prosenttia. Jälkimmäistä keskikorkoa nostaa ASP-talletusten yhden prosentin korko.

–  Aikaisemmin ihmiset ovat laittaneet rahaa vuodeksi, kahdeksi, kolmeksi tai pidemmäksi aikaa erillisille säästötileille. Olemme huomanneet, että ihmiset pitävät nyt enemmän säästörahoja käyttelytileillä, Christie kertoo.

Käyttelytilien suosio nousi Suomen Pankin mukaan marraskuussa 11,3 prosentin vuosivauhtia. Määräaikaistalletusten kanta supistui 11,2 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Jyväskylän Paviljonki täyttyi juhlaväestä – kysyimme, mitä maakunnan yrittäjät odottavat vuodelta 2020

Ville Silvasti teki yhtiöstään Pohjoismaiden suurimman tuulivoimaloiden kuljettajan – Norjassa jättiläisten kuskaaminen perille vaati miljoonien eurojen tietyöt

Iina Naumanen sai yksinyrittäjäpalkinnon – yli 20 vuotta käsityöläisenä Jyväskylässä

Maakunnallinen yrittäjäpalkinto Pohjoismaiden suurimmalle tuulivoimaloiden kuljettajalle – yksinyrittäjäpalkinto käsityöyrittäjälle, jonka kädenjälki näkyi Linnan juhlissa

Mikael Pentikäinen Yrittäjäjuhlassa Jyväskylässä: "Suomeen tarvitaan uusi tammikuun kihlaus"

1970-luvun öljykriisi teki Vaposta turveyhtiön – Jyväskylä ei kiinnostanut yhtäkään naista, kun pääkonttori siirrettiin Helsingistä Keski-Suomeen

Vapon Tempakka: Energiaturpeen käyttö puolittuu viidessä vuodessa

Fitch heikensi Suomen luottoluokituksen näkymät myönteisistä vakaiksi – Moody's jätti luokituksen tekemättä

BioPaavossa Saarijärvellä etsitään ratkaisuja ilmaston lämpenemisen hidastamiseen – nuorten kiinnostus maanviljelyyn voi ratkaista maapallon tulevaisuuden

Skanska aikoo aloittaa 35 omistusasunnon rakentamisen Jyväskylän Kankaalla ensi kesänä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.