Asuntolainoille tulossa korkolattia

Asuntolainoihin voidaan jatkossa sopia korkolattia. Kuluttajansuojalakia muutetaan siten, että pankit saavat mahdollisuuden lisätä asuntoluottoihin ehdon, joka laukeaa jos viitekorko vaipuu negatiiviseksi. Pankeille tulee mahdollisuus periä lainanottajilta koko marginaali, vaikka viitekorko olisi alle nollan.

Negatiivisten viitekorkojen vaikutuksista on ollut epäselvyyttä. Oikeusministeriön työryhmässä kaavailtiin aiemmin, että kokonaiskoron tulisi laskea aina viitekoron laskun verran. Se olisi merkinnyt, että negatiivinen viitekorko pienentäisi pankin marginaalia. Finanssivalvonta ja pankkiala olivat asiasta eri mieltä.

Finanssialan Keskusliitto kiittikin hallituksen eduskunnalle antamaa esitystä ja piti sitä tärkeänä pankkien kannattavuuden ja vakavaraisuuden kannalta. Finanssivalvonnan mukaan korkolattioiden kieltäminen olisi ongelmallista erityisesti pienille pankeille, joiden varainhankinta perustuu pääosin talletuksiin.

FK:n mukaan korkolattian salliminen mahdollistaa sen, että pankit voivat jatkossakin tarjota asiakkailleen erilaisia viitekorkoja.

Esitys tuo muitakin muutoksia asuntolainoja koskevaan lainsäädäntöön. Jatkossa kuluttajalle on tulossa oikeus perua pankin liiketiloissa tehty asuntoluottosopimus 14 päivän kuluessa. Nykyään peruuttamisoikeus koskee vain etä- ja kotimyynnissä tehtyjä lainasopimuksia.

Samalla eduskunnalle annetussa hallituksen esityksessä lakiin on tulossa luoton kytkykaupan kielto. Luottotarjouksen ehtona ei saa olla, että kuluttaja tekee samalla sopimuksen toisesta palvelusta, esimerkiksi vakuutuksesta luotonantajan tai tämän yhteistyökumppanin kanssa. Eri palveluja paketoivat yhdistelmätarjoukset olisivat jatkossakin sallittuja, kunhan kuluttajalla olisi oikeus saada luotto myös ilman lisäpalveluja.

Lisäksi luotonantajalle tulee velvollisuus antaa asuntoluottoa koskevat tiedot kuluttajalle vakiomuotoisella lomakkeella, jotta lainatarjousten vertailu helpottuisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.