Asuntotuotanto ennätysvauhdissa – taustalla selvä trendi

Rakennusteollisuuden mukaan järjestön jäsenet aloittavat tänä vuonna yli 14 000 asunnon rakentamisen.

Asuntotuotanto on ennätysvauhdissa, kertoo Rakennusteollisuus RT.

Etujärjestön jäsenyritykset arvioivat aloittavansa tänä vuonna yli 14 000 asunnon rakennustyöt. Määrä on suurin RT:n asuntotuotantokyselyn historiassa. Uusimpaan kyselyyn vastanneet yritykset nostivat arvioitaan tämän vuoden aloitusmääristä selvästi tammikuun arvioista. Suurin osa arvioidusta kasvusta ajoittuu vuoden jälkipuoliskolle, jolloin asuntoaloituksia odotetaan kertyvän yli 8 500.

RT:n mukaan asuntotuotanto piristyy nyt selvästi Jyväskylässä, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Helsingin seudun osuus laskee hieman viime vuoden ennätyskorkealta tasolta. Asunnoista yli 65 prosenttia on vapaarahoitteisia omistusasuntoja ja loput vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja.

Ennätyskorkeaa asuntojen tuotantomäärää selitetään ennen kaikkea sillä, että tuotanto on kerrostalovaltaistunut ja asuntokoko pienentynyt. Uudisasuntojen tuotantoa kasvattaa nyt usean heikon vuoden jälkeen myös kuluttajamarkkinan piristyminen.

– Uudisasuntojen tuotantoa edesauttaa myös myynnissä olevien valmiiden uusien asuntojen varaston pieneneminen. Tänä kesänä noin joka viides myytävänä oleva uusi asunto on valmis. Vuosi sitten valmiina oli lähes joka kolmas asunto, kertoo Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen.

RT arvioi, että asuntoja aloitettiin viime vuonna yhteensä 30 500. Asuntotuotannon arvioidaan kasvavan tänä vuonna kokonaisuudessaan 31 500 asuntoon.

RT tekee asuntotuotantokyselyn kolmesti vuodessa. Kyselyyn ei sisälly omakotitaloja, valtion tukemaa vuokra-asuntotuotantoa tai muiden kuin RT:n jäsenyritysten omistusasuntotuotantoa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .