Asutko kerrostalossa? Tiesitkö, että putkiremontin hintalappu voi tehdä remontista kannattamattoman

Suuri korjausvelka voi johtaa remonttilainan hylkäämiseen.

Suomeen 1970-luvulla nousseet kerrostalolähiöt tulevat putkiremontti-ikään. Isännöintiliiton mukaan tämä näkyy putkiremonttien kasvuna, mutta joillakin alueilla remonttien hinnat voivat nousta suhteettomaksi taloyhtiön arvoon nähden.

– Syrjäisemmillä seuduilla saatetaan joutua tilanteeseen, jossa putkiremonttia ei välttämättä kannata tehdä, kun rahallinen panostus putkiremonttiin nousee liian korkeaksi suhteessa asunnon arvoon, sanoo Isännöintiliiton kehityspäällikkö Reetta Yrttimaa.

Yrttimaan mukaan putkiremontti voi jäädä tekemättä myös, jos pankki ei myönnä lainaa. Näin voi käydä esimerkiksi taloyhtiöille, joilla on runsaasti korjausvelkaa.

Danske Bankista sanotaan, etteivät lainaehdot ole kiristyneet merkittävästi, mutta velkaantuneita taloyhtiöitä käydään läpi tarkasti.

– Taloyhtiön kannattaa pitää huolta, että se pysyy kunnossa sekä teknisesti että taloudellisesti. Etenkin alueilla, joissa neliöhinnat ovat matalia, on tärkeää olla suunnitelmallinen rahoituksessa ja remonteissa, Dansken kiinteistörahoituksesta vastaaja johtaja Riikka Mäkinen sanoo.

Isännöintiliiton tänään julkaisemasta selvityksestä käy ilmi, että toistaiseksi pankit myöntävät putkiremontteihin lainaa hyvin. Yli 90 prosenttia vastanneista isännöitsijöistä sanoi, että lainan sai ilman lisäselvityksiä. Vain muutama prosentti jäi ilman lainaa.

Selvitykseen vastasi yli 250 isännöitsijää ympäri Suomea.

Putkiremontin neliöhinta yli 700 euroa

Koko Suomessa perinteinen putkiremontti maksoi keskimäärin 740 euroa neliötä kohti. Pääkaupunkiseudun otos oli Yrttimaan mukaan pieni, mutta siellä putkiremontti maksoi vastaajien mukaan reilu 1 000 euroa neliöltä.

Toisaalta myös pääkaupunkiseudun asuntojen neliöhinnat ovat toista luokkaa: Tilastokeskuksen tilasto helmikuulta osoittaa, että pääkaupunkiseudulla osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta oli yli 3 800 euroa. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella neliöhinta taas oli noin 1 640 euroa.

Isännöintiliiton mukaan putkiremonttia kevyemmät menetelmät, sukitukset tai pinnoitukset, maksoivat keskimäärin 290 euroa neliöltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Asuntolainat pienenivät Keski-Suomessa – Luottoa otettiin vähemmän kuin maassa keskimäärin, katso vertailusummat