Kreikkalaiset murheellisina: "Äänestimme sitten kyllä tai ei, meistä tulee entistä nälkäisempiä"

Kreikan pääkaupungissa Ateenassa äänestyspaikkojen ulkopuolella jaetaan vielä tänäänkin lentolehtisiä. Eitä eli oxia äänestävät ovat kaduilla huomattavasti äänekkäämpiä kuin kyllä-puoli: eilen kymmenet ihmiset kertoivat äänestävänsä ehdottomasti ei, kun taas kyllä-äänestäjiä tuli vastaan vain muutamia.

Lisäksi kaupunki on lähes vuorattu oxi-julisteisiin. Yhdessä erilaisista julisteista on kuva Saksan valtiovarainministeristä Wolfgang Schäublesta, jonka kerrotaan "imeneen kreikkalaisten verta" jo viisi vuotta. Myös kyllä-julisteita ilmestyi lyhtypylväisiin, mutta hetken päästä ne löytyivät revittyinä maasta. Katukuvassa ei siis näytä samalta kuin kyselyissä, joiden perusteella äänestyksestä olisi tulossa tiukka.

Tänään järjestettävää kansanäänestystä on Kreikan ulkopuolella pidetty kannanottona eurossa pysymiseen. Kyllä-puolen äänestäjien joukossa pelätään eroa eurosta ja paluuta drakmaan, mutta ei-äänestäjät eivät näe eurosta lähtemistä vaihtoehtona. Eitä äänestävät kertovat vastustavansa velkojien sopimusta, mutta haluavat pysyä sekä Euroopan unionissa että euroalueessa.

"Velka ei kuulu tavalliselle kansalle"

Äänestyspaikan aukeamista Ateenan keskustassa ennen aamuseitsemää odotteleva Katerina kertoo kantansa olevan "tupla-ei". Hän kokee koko kansanäänestyskysymyksen olevan keinotekoinen.

– Ei kukaan meidän mielipidettämme oikeasti kysy. Äänestimme sitten kyllä tai ei, seuraukset ovat samat: meistä tulee entistä nälkäisempiä.

23-vuotiaan naisen mukaan kreikkalaiset eivät voi jatkaa elämää sellaisena kuin se nyt on. Hän huomauttaa, ettei velka edes ole tavallisten kreikkalaisten taakka.

– Me tavalliset ihmiset emme ole velkaa kenellekään. Me teemme töitä, ja meille pitäisi maksaa sen mukaisesti.

Katerina on juuri valmistunut yliopistosta ja käy töissä, mutta ei saa palkkaa.

– Tulevaisuutta ei ole. En silti ole lähdössä Kreikasta minnekään.

Epävarma tulevaisuus aiheuttaa pelkoa

Myös Karanikolas Thanos äänesti ei. Hänen mukaansa monet kreikkalaiset eivät välitä varsinaisesta äänestystuloksesta, vaan tärkeintä on saada tilanteeseen ratkaisu.

– Haluan tämän loppuvan. Emme jaksa enää puolta vuotta tai vuotta lisää epävarmuutta.

Thanos kokee, että äänestäjien on tehtävä valintansa paineen alla. Monet pelkäävät epävarmaa tulevaisuutta.

– Pelon ja paineen näkee kaduilla, kaupoissa, pankkijonoissa, joissa 80-vuotiaat ihmiset yrittävät saada pankista rahaa, hän kuvailee.

Thanos kaipaa tilanteeseen kestävää ratkaisua, jossa unionista tai euroalueesta irtautuminen ei ole vaihtoehto. Hän uskoo, että maanantai on uusi päivä niin Kreikalle kuin koko Euroopallekin.

– Koko Euroopan on hyvä ymmärtää, että toivoa on olemassa. Koko maailma katsoo nyt Kreikkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Schulz: Kreikan tulee vaihtaa valuutta, jos ei-äänet voittavat

Kreikkalaiset aloittaneet äänestämisen