Australian taloudelle 26. perättäinen vuosi vailla taantumaa

Australian vahvaa taloutta on selitetty muun muassa 1980- ja 1990-lukujen talousuudistuksilla.

Australian talous on porskuttanut jo 26 vuotta ilman taantumaa, käy ilmi maan tuoreimmista talousluvuista. Samalla Australia ylsi maailmanennätykseen taantumattomien talousvuosien määrässä.

Maa on viimeksi raportoinut negatiivisista kasvuluvuista kahtena vuosineljänneksenä maaliskuussa ja kesäkuussa vuonna 1991. Sen jälkeen maan talous ei ole kokenut taantumaa peräti 103 vuosineljännekseen. Tämä nostaa maan Hollannin rinnalle ennätyspitkässä talouden myötätuulessa.

Australian vahvaa taloutta on selitetty muun muassa 1980- ja 1990-lukujen talousuudistuksilla kuten Australian dollarin kellutuksella, joustavilla työmarkkinoilla sekä läheisillä kauppasuhteilla kasvavaan Kiinaan.

Australian tilastokeskuksen mukaan maan talous kasvoi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 1,7 prosenttia, eli hieman maltillisemmin kuin edellisinä kolmena kuukautena, joina kasvua oli 2,4 prosenttia.

Notkahdus johtui muun muassa Queenslandin osavaltiossa suuria tuhoja aiheuttaneesta Debbie-myrskystä sekä ulkomaankaupan supistumisesta.

Ekonomistit ovat kuitenkin varoitelleet, etteivät Australian talousnäkymät välttämättä ole lähivuosina yhtä ruusuiset. Muun muassa maan hiiliteollisuus on hiipunut kultakaudestaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.