Automaattivaihteistot yleistyvät henkilöautoissa vauhdikkaasti

Hyötyinä ovat mukavuuden lisäksi pienempi polttoaineiden kulutus ja pienemmät päästöt.

Automaattivaihteistolla varustettujen henkilöautojen suosio on lisääntynyt vauhdilla. Samalla manuaalivaihteistojen osuus on laskenut jyrkästi.

– Automaattivaihteistojen osuus on koko ajan kasvussa, ja se kasvaa edelleen, kertoo Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin tilastosta ilmenee, että automaattivaihteistoilla varustettujen autojen osuus ensirekisteröinneistä oli viime vuoden tammi-syyskuussa 50 prosenttia. Manuaalivaihteistolla varustettujen autojen osuus oli pudonnut 35 prosenttiin. Loput autot oli varustettu portaattomalla vaihteistolla.

Kaksi vuotta sitten, vuonna 2015 manuaalivaihteistojen osuus ylitti vielä selvästi automaattivaihteistojen määrän. Manuaalien osuus oli 49 prosenttia ja automaattien 41 prosenttia. Vuosikymmenen alussa ylivoimainen enemmistö autoista toimi manuaalivaihteistolla.

Automaattivaihteistojen suosion kasvuun on useita syitä. Mukavuuden ja helppokäyttöisyyden lisäksi alentunut hinta on vaikuttanut kasvuun.

– Hintaero oli aikanaan merkittävä verrattuna manuaalivaihteistoon. Nyt oikeastaan kaikilla merkeillä on malleja, joissa automaattivaihteisto on erittäin hintakilpailukykyinen ratkaisu, Rissa arvioi.

Aiemmin automaattivaihteistot johtivat suurempaan polttoaineen kulutukseen. Nyt pykäliä on entisen neljän sijasta seitsemän tai kalleimmissa malleissa jopa yhdeksän. Auto vaihtaa useammin ja tarkemmin kuin kukaan jaksaa manuaalivaihteella tehdä.

– Ne hakevat koko ajan optimialuetta. Ne ovat todellakin vähäpäästöisempiä ja kuluttavat vähemmän polttoainetta, Rissa sanoo.

Ripeätä kasvua odotettavissa

Uusien henkilöautojen rekisteröinnit jäivät viime vuonna hieman alle toissa vuoden tason, kertoo Autoalan Tiedotuskeskus. Alkaneesta vuodesta autoala odottaa kuitenkin tuntuvasti viime vuotta parempaa.

Autoalan ennusteryhmä arvioi, että henkilöautojen ensirekisteröinnit kasvavat tänä vuonna 6 prosenttia noin 126 000 autoon.

Kasvua siivittävät uusi romutuspalkkiokampanja, autoveron alentaminen ja voimakas yleinen talouskasvu.

Autoala pettyi viime vuoteen

Uusia henkilöautoja rekisteröitiin viime vuonna noin 118 600, kun toissa vuonna ensirekisteröintejä oli vajaat 119 000.

– Päädyttiin käytännössä samaan tasoon. Pieni pettymys tämä on siihen nähden, että talous kasvoi hyvin viime vuonna, tunnustaa Rissa.

Hänen mukaansa selittävä tekijä oli muun muassa uusi romutuspalkkiokampanja, joka on siirtänyt autojen hankintaa tämän vuoden puolelle. Joulukuussa ensirekisteröinnit vähenivät prosentin verran vuoden takaisesta.

– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tähän jäi ikään kuin painetta pulloon, Rissa sanoo.

Hän kertoo, että käytettyjen autojen kauppa kävi viime vuonna hyvin.

Tavara-autoissa oli vahva kasvuvuosi. Pakettiautojen ensirekisteröintien määrä kasvoi 15 prosenttia ja kuorma-autojen 4 prosenttia edellisvuodesta.

Paketti- ja kuorma-autojen kysynnän kasvun taustalla on suotuisa talouskehitys ja yritysten tarve uusia kalustoaan. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.