Berner: Suomalaislaivojen pysäytykset Venäjällä merkittävä ongelma varustamoille

"LVM on lähipäivinä yhteydessä Venäjän ministeriöön"

Suomalaisten rahtialusten pysäytykset Venäjällä ovat merkittävä ongelma suomalaisille varustamoyhtiöille, arvioi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) STT:lle.

Berner muistuttaa, että ylimääräiset viivytykset satamissa lyhentävät laivojen ansainta-aikaa. Lisäksi laivojen riskiluokituksen nousu saattaa hänen mukaansa vaikeuttaa rahtien saantia markkinoilta.

Bernerin mukaan liikenne- ja viestintäministeriö on lähipäivinä yhteydessä Venäjän ministeriöön laivojen pysäytysten tiimoilta. Kansliapäällikkö Harri Pursiaiselle ja Venäjän varaliikenneministeri Sergei Aristoville pyritään järjestämään puhelinneuvottelu asiasta.

Venäjän satamissa on pysäytetty joulun jälkeen jo seitsemän suomalaista alusta. Määrä on suuri, sillä normaalisti suomalaislaivoja pysäytetään maailmanlaajuisesti vain pari kertaa vuodessa.

Venäjällä tehdyt tarkastukset on Bernerin mukaan tehty poikkeuksellisen yksityiskohtaisesti ja tiukasti. Bernerin mukaan Suomelle ei ole kerrottu syitä lisääntyneisiin tarkastuksiin. Valaistusta asiaan saattaa kuitenkin olla tulossa lähiaikoina.

– Eilisen (keskiviikon) aikana Venäjän viranomaiset ovat ilmaisseet Trafille halunsa keskustella näistä pysäytysten syistä, Berner kirjoittaa. Berner vastasi sähköpostitse STT:n lähettämiin kysymyksiin.

Bernerin mukaan liikenteen turvallisuusvirasto Trafi otti yhteyttä Venäjän viranomaisiin heti havaittuaan suomalaisalusten pysäytysten lisääntymisen.

Ei yhteyttä venäläisaluksen pysäytykseen?

Suomessa pysäytettiin marraskuussa venäläisalus öljyvuodon takia. Bernerin mukaan mitään näyttöä ei ole, että suomalaislaivojen pysäytykset olisivat seurausta venäläisaluksen pysäyttämisestä.

– Mikäli varustamo tai lippuvaltio kokee pysäytykset epäasiallisiksi, se voi valittaa niistä kansainvälisesti sovituilla menettelyillä. Suomi ei ole saanut tällaista valitusta kyseisestä pysäytyksestä.

Venäläisaluksen pysäytys oli Bernerin mukaan kuitenkin esillä Suomen ja Venäjän välisessä sekakomitean kokouksessa joulukuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.