Bussiyhtiöt kiinnostuivat lakkautettavista junavuoroista – "ainutlaatuinen tilaisuus"

Bussiyhtiöt ovat hakeneet lupia reiteille, joilta junaliikenne on lakkaamassa tai vähentymässä Keski-Suomessa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Matkailupalveluiden tarjoaja Pohjolan Matka hakee liikennelupia kaikkiaan neljälle reitille väleillä Jyväskylä–Seinäjoki, Nurmes–Lieksa–Joensuu, Joensuu–Varkaus sekä Oulu–Kajaani.

– Liikennöinti alkaisi heti kun junavuorot loppuvat, eli maaliskuun lopussa, yhtiön toimitusjohtaja Johanna Lehtonen sanoo.

Iisalmelainen Pohjolan Matka tekee myös yhteistyötä keuruulaisen Matka-Mäkelän kanssa. Matka-Mäkelän toimitusjohtaja Jukka Mäkelän mukaan yhtiöt ovat hakeneet yhdessä lupaa reitille Keuruu-Mänttä-Vilppula-Orivesi-Tampere ja Jyväskylä-Keuruu-Haapamäki-Ähtäri-Seinäjoki. Lehtonen vahvistaa tiedon.

Pohjolan Matka liikennöi Jyväskylästä tällä hetkellä pikavuorot kolmeen määränpäähän: Tampereelle, Ouluun ja Joensuuhun. Lehtosen mukaan uuteen kohteeseen eli Seinäjoelle VR:n reitti Jyväskylä-Seinäjoki korvattaisiin jatkossa siten, että vaihto tapahtuu Haapamäen sijaan Keuruulla.

– Vuorot eivät liikennöi täysin yksi yhteen korvattavien junavuorojen kanssa. Aikataulut pikkuisen poikkeavat, koska bussilla kestää pidempään ja lauantaipäivinä on liikennettä vähemmän.

"Ainutlaatuinen tilaisuus"

Pohjolan Matkan toimitusjohtaja Johanna Lehtonen sanoo VR:n supistusten olevan heille tilaisuus, johon he halusivat tarttua.

– En olisi ikinä antanut itselleni anteeksi, jos nyt emme kokeilisi.

Lehtosen mukaan hakemusten kohtalo on nyt kiinni poliittisesta päätöksenteosta eli siitä, viedäänkö suunnitelma lakkautettavista junavuoroista maaliin. Muutoin lupa pitäisi tulla ely-keskukselta suhteellisen helposti.

– Käytännössä ely-keskus lähes poikkeuksetta myöntää reittiliikenneluvat. Reittiliikennelupahakemus voidaan hylätä, jos reitillä on siirtymäajan sopimusliikennettä alla tai ostoliikennettä päädytään kilpailuttamaan.

Linja-autoliikenneyhtiö Matka-Töysän toimitusjohtaja Risto Töysä puolestaan kertoo, että heillä reagointi mahdolliseen uuteen tilanteeseen on firmassa "vielä hakusessa".

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .