Cash, fyrkka, massi... Katso listasta suosituimmat lempinimet käteiselle

Kysely: Moni vastaaja painotti, että käyttää rahasta vain virallisia suomenkielisiä termejä.

Käteisen käytön vähentyminen voi vaikuttaa siihen, että rahan lempinimet hiipuvat kielenkäytöstä, epäilee Säästöpankkiryhmä. Säästöpankki selvitti käteiskyselyllään käteisen käyttöön liittyviä ilmiöitä ja käyttötapoja sekä rahan ja käteisen lempinimiä.

Vastaajien suosikkitermit rahalle ja käteiselle olivat cash, fyrkka ja massi. Seuraavaksi suosituimpia olivat mani, fyffe, pätäkkä, tuohi ja hillo. Monet lempinimet juontavat juurensa vieraisiin kieliin, kuten ruotsiin ja englantiin, sekä murteisiin ja slangiin. Pankin mukaan joissakin tapauksissa rahan ja käteisen lempinimiä voi olla vaikea erottaa toisistaan.

Moni vastaaja painotti, että käyttää rahasta ja käteisestä vain virallisia suomenkielisiä termejä. Monet niistä – euro, kolikot, käteinen, valuutta ja setelit – keräsivätkin enemmän mainintoja kuin suosituimmat lempinimet.

– Lempinimien keksiminen rahalle näyttää olevan katoavaa kansanperinnettä. Se on mitä ilmeisimmin vähentynyt käteisen käytön vähenemisen myötä. Suomen rikas kieli on tältä osin valitettavasti hieman köyhtynyt, sanoo Someron Säästöpankin toimitusjohtaja Juhani Huupponen tiedotteessa.

10 suosituinta lempinimeä

Kyselyn mukaan suosituimmat lempinimet rahalle ja käteiselle ovat (suluissa mainintojen lukumäärät):

1. cash (145)

2. fyrkka (125)

3. massi (117)

4. mani (85)

5. fyffe (79)

6. pätäkkä (62)

7. tuohi (58)

8. hillo (57)

9. hynä (46)

10. paalu (26)

Enemmän tai vähemmän suosittuja olivat myös hilu, kahiseva, money, rahna, nappula, riihikuiva, "oikea raha" ja oravannahka.

Englannin cash-sanasta johdettuja lempinimiä lueteltiin liuta: kässi, käshi, cashi, kätsy, cäshhi, käsh, cassi, käässi, käsbä, kääs, cäsh, käshbä, cässi, chäässi, cach, chäshä, kässy, käspä, kässä, käschi ja kächi. Eurosta johdettuja lempinimiä olivat muun muassa eke, ege, eku, esko, eugen, eukka, eukki, eukko, euronen, oiro, juuro. Jokseenkin suosittu oli myös Suomen vanha valuutta markka. Muista valuutoista mainittiin taala, dollari, peseta, dinarit, rupla ja peso.

Kyselyyn vastasi 3 959 henkeä 30. kesäkuuta – 15. elokuuta. Kysymykseen rahan ja käteisen lempinimistä ei annettu vaihtoehtoja, vaan kaikki vastaukset olivat avoimia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.