Crossfitin suosio kasvussa – jyväskyläläisfirmalle uudet salit kahteen paikkaan

Nettiyhteyksien ja kulunvalvonnan asentajat tekevät työtään samalla, kun CrossFit Jyväskylä Oy:n vetäjä Markus Rosti esittelee tyytyväisenä yrityksen uutta areenaa, joka avautuu loppiaisen jälkeen Jyväskylän Seppälänkankaalla. Eivätkä avaukset ole jäämässä tähän; yhtiön toinen areena on tarkoitus avata Hippoksen liikunta- ja urheilupyhätössä vuonna 2020.

Keväällä 2013 startannut yritys on tähän saakka toiminut Kankaan entisen paperitehtaan tiloissa – ja toimii vieläkin maaliskuun alkupäiviin saakka. Paperitehtaan uusi osa puretaan ensi keväänä.

Seppälänkankaan liikekeskuksessa CrossFit Jyväskylän käyttöön tulee noin 1 100 neliön tilat. Koko tila saadaan käyttöön maaliskuussa, kun tulipalon takia evakossa oleva Tasan Auto pääsee muuttamaan takaisiin vanhalle paikalleen Laukaantien varteen.

Kankaan tehtaalla CrossFit Jyväskylän areenan koko on ollut peräti 2 100 neliötä, mutta siellä ovat tilat myös padelin harrastajille. Padel on mailapeli, jossa yhdistetään tenniksen ja squashin ominaisuuksia. Padelin pelaajat siirtyvät Hutunkiin Vaajakoskelle.

Asiakasmäärä kasvanut sadalla joka vuosi

Hippokselle CrossFit Jyväskylä on allekirjoittanut vuokrasopimuksen noin tuhannen neliön salista.

– Olemme tehneet molempiin paikkoihin pitkät vuokrasopimukset, Rosti kertoo.

Hän luottaa, että lajin suosion kasvaessa lisätarjonnalle riittää kysyntää, vaikka kilpailu alalla on koventunut.

– Ensimmäisenä vuonna meillä oli sata asiakasta. Määrä on joka vuosi kasvanut sadalla, asiakkaita on nyt jo 500.

Suuri osa jäsenistä harjoittelee kuukausimaksulla, mutta osa on sitoutunut elinikäiseen jäsenyyteen, jonka hinta on nykyisin 4 000 euroa.

Tänä vuonna CrossFit Jyväskylä yltää 400 000 euron liikevaihtoon. Sillä on 20 työntekijää, joista valtaosa tekee tuntitöinä valmentajan tehtäviä.

Ensimmäiselle salilleen Kankaan tehtaalle yritys rakensi laitteita aluksi muun muassa vanhoista rakennustelineistä. Välineitä saatiin muun muassa täyttämällä jalkapalloja hiekalla.

Seppälänkankaalla yritys aloittaa kokonaan uusilla laitteilla ja juoksumatoilla. Kankaan salin harjoitteluvälineet se myy lajin harrastajille.

– Sorastajantien salin investointeihin kuluu 150 000–200 000 euroa, Rosti kertoo.

Vuonna 2016 yrityksen liikevaihto oli 320 000 euroa ja liiketoiminnan tulos 60 000 euroa. Tulos on käytetty yrityksen tulevaisuuden rakentamiseen.

– Olemme käyttäneet viidessä vuodessa erittäin paljon rahaa investointeihin, Rosti sanoo.

Pienet vammat eivät estä aloittamista

Lajin laajentumisen suurin este on ihmisten ennakkoluuloissa. Rankka laji CrossFit onkin, mutta aloittamisen kynnys on tehty matalaksi.

– Yleinen käsitys on, että CrossFit on tarkoitettu vain huippu-urheilijoille. Täällä pystyy kuitenkin aloittamaan harrastuksen, vaikka olisi jo eläkeikäinen tai ei olisi harrastanut liikuntaa vuosiin. Myöskään pienet vammat eivät estä treenaamisen aloittamista, Rosti korostaa.

– Voimme vaihtaa liikkeitä ja painoja aloittelijoille sopiviksi.

Harrastajat aloittavat lajin käymällä alkeis- tai peruskurssin, jolla taataan turvallinen harjoittelu.

Lajissa yhdistetään muun muassa erilaisia voimistelu- ja painonnostoliikkeitä sekä aerobista liikuntaa.

CrossFit Jyväskylän asettuminen tarkoittaa seitsemän vuotta sitten valmistuneelle Seppälänkankaan liikekeskukselle uutta tilannetta: lähes kaikki tilat vuokrattu.

Liikunta on liikekeskuksessa isossa roolissa, sillä Keski-Suomen suurin urheiluseura, Jyväskylän Naisvoimistelijat otti viime talvena siellä käyttöön ison hallinsa.

Crossfitistä apua muihin lajeihin

Kun Jani Orava, 37, aloitti crossfitin vuoden 2016 alussa, hän ei pystynyt roikkumaan tangossa, koska hän ei saanut suoraksi oikeaa kättään. Lumilautailun harrastajan olkapää sekä ranne on operoitu kolmesti.

Orava oli ennen uuden lajin aloittamista hieman skeptinen.

– Paljon kuulee, että crossfitissä rikkoo itsensä, hän sanoo.

Orava laittoi ensin ruokavalionsa kuntoon ja meni peruskurssille sekä kehonhuoltoon.

– Täällä minulla on koko ajan valmentaja. Tekniikkavirheet korjataan heti. Kun liikeradat saatiin kuntoon, oikean käden motoriikka normalisoitui.

 

Salibandya, sulkapalloa ja tennistä harrastava mies huomasi, että crossfit auttoi kehittymään muissa lajeissa, kun nopeutta ja voimaa tuli lisää.

Aikanaan armeijassa lääkäri sanoi, että Oravan molemmat polvet pitää leikata.

– Keväällä 2016 polvissa ei enää ollut särkyä uusien liikeratojen ansiosta.

Muutoinkin kaikki sujui hyvin, kunnes saman vuoden syksyllä Oravan nilkan nivelsiteet repesivät jääkiekkoillessa.

Joulun alla hän palasi CrossFit-salille yli vuoden tauon jälkeen.

– Täällä kannustetaan oikeasti toisia. Olen saanut täältä varmaan sata uutta kaveria.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .