DNA tekee isoja investointeja matkaviestinverkkoon Keski-Suomessa – 5G Jyväskylään vuonna 2020

Teleoperaattori DNA tekee tänä vuonna Keski-Suomessa merkittäviä investointeja matkaviestiverkkoonsa.

Kun aiempina vuosina rakentaminen painottui kuuluvuuden tekemiseen, tänä vuonna painopiste on siirtynyt kapasiteettilaajennuksiin. Kaiken kaikkiaan DNA tekee kapasiteettilaajennuksia reiluun 100 tukiasemaan Keski-Suomessa tänä vuonna. Näistä suurin osa on Jyväskylän alueella Laajennuksia tehdään myös muualla maakunnassa, esimerkiksi Jämsässä, Keuruulla, Laukaassa ja Äänekoskella.

Uusia tukiasemia rakennetaan lähinnä kuuluvuustarpeiden mukaan, mutta myös silloin, kun lisäkapasiteettia ei nykytukiasemiin pystytä tekemään. Jyväskylässä tehdään seitsemää tukiasemaa, joista kaksi on Kankaan alueella. Keuruullekin rakennetaan kaksi uutta tukiasemaa.

Myös muutaman 36–42 metriä korkean pylväsmaston rakentaminen on meneillään Jyväskylän talousalueella.

– Mastoja rakennetaan lisää, kun saamme lupia, DNA:n tekninen johtaja Tommy Olenius kertoo.

Lisää kapasiteettia tarvitaan, sillä DNA:n ennusteen mukaan dataliikenne kymmenkertaistuu viidessä vuodessa nykyiseen verrattuna.

5G kaupalliseen käyttöön vuonna 2019

Jo yli puolet kuluttajista on vaihtanut 4G-puhelimiin, mutta operaattorit valmistautuvat myös seuraavan sukupolven tekniikkaan. DNA on testannut uuden 5G-radiotekniikan mahdollisuuksia Ericssonin kanssa. 5G-teknologia mahdollistaa aikanaan langattomat yhteydet kokonaan uusissa sovelluksissa ja samalla nykyiset matkaviestinsovellukset kehittyvät entistä paremmiksi.

Oleniuksen mukaan 5G:n ensimmäiset kaupalliset toteutukset tehdään vuonna 2019.

– 5G tulee ensimmäisenä isoimpiin kaupunkeihin. Jyväskylään ensimmäiset tukiasemat tulevat viimeistään 2020, mutta ehkä jo 2019, Olenius arvioi.

Hänen mukaansa matkaviestinverkon nopeudet kymmenkertaistuvat 5G:n ensimmäisessä vaiheessa nykyiseen verrattuna.

– Jatkossa päästään gigaluokan nopeuksiin, Olenius ennustaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .