Danske Bank: Venäjä-pakotteet voivat horjuttaa talouskasvua

Länsimaiden ja Suomen talouskasvu voi hidastua, jos Venäjälle asetettuja pakotteita laajennetaan, arvioivat Danske Bankin ekonomistit.

Danske Bank ennustaa, että Suomen talous ponnistaa tänä vuonna vaivoin ulos taantumasta ja yltää 0,5 prosentin kasvuun. Kasvu perustuu viennin elpymiseen, sillä kotimainen kysyntä pysyy vaisuna.

Tunnelma Aasian pörsseissä on pysynyt aamulla rauhallisena huolimatta länsimaiden Venäjälle eilen määräämistä pakotteista.

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju arvioi, että tilanne jatkuu samankaltaisena, jos Venäjän vastatoimet jäävät lieviksi.

- Ukrainan tilanteessa otettiin pienempi askel kuin markkinoilla pelättiin, Kangasharju sanoi aamulla STT:lle.

Presidentti Vladimir Putinin on määrä tänään puhua duumassa Krimin tilanteesta. Markkinoilla seurataan puhetta ja Venäjän toimia tarkkaan.

- Vähänkin kireämpi tunnelma Moskovan päästä latistaa tunnelmaa heti.

Kangasharju arvioi, että Putinilla on vapaammat kädet toimia kuin länsimailla.

- Putinia haittaa vaikutus omaan talouteen vähemmän kuin Saksan liittokansleria Angela Merkeliä. Kun Venäjän talous on joka tapauksessa sukeltamassa, saa Putin syyn syyttää lännen pakotteita talouden hiipumisesta, Kangasharju sanoi.

Suomen kannalta olisi haitallista, jos pakotteet laajenevat koskemaan viisumeita laajemmin. Venäjällä toimivien suomalaisyritysten, kuten Nokian Renkaiden, Tikkurilan ja YIT:n kurssit elpyivät eilen, kun ilmeni, että pakotteet jäävät lieviksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.