Danske Bank ennustaa osakkeiden kallistuvan entiselle tasolleen ensi vuonna

Osakkeet kallistuvat ensi vuonna entiselle tasolleen, ennustaa Danske Bank. Pankki arvioi ennusteessaan talouden noususuhdanteen jatkuvan ensi vuonna, ja globaalien osakkeiden tuoton olevan noin 7–9 prosenttia seuraavien 12 kuukauden aikana.

Pankin senioristrategi Tuukka Kemppainen kertoo talouden tulevaisuusnäkymistä Dansken uudessa Sijoitusnäkemys-katsauksessa.

–  Talouskasvu on vakaalla pohjalla, työttömyys matala etenkin Yhdysvalloissa ja inflaatio hallittu. Vaikka inflaatio onkin noususuuntainen, muutos ei tapahdu sellaisella vauhdilla, joka kielisi ikävistä yllätyksistä. Lisäksi yritysten tuotto ja liikevaihto näyttäisivät jatkavan nopeaa kasvuaan, Kemppainen listaa suotuisia olosuhteita.

Tänä vuonna osakkeet ovat hänen mukaansa tarjonneet huonointa tuottoa sitten vuonna 2009 päättyneen finanssikriisin, eikä joukkolainojenkaan tilanne ole paljon parempi.

Epävarmuus jatkuu

Kemppainen varoittaa kehityksen olevan ensi vuonna yhtä epävakaata kuin tänä vuonna; aina kun päästään kaksi askelta eteenpäin, joudutaan ottamaan yksi taakse. Ensi vuoden huomattavimpia epävarmuustekijöitä ovat hänen mukaansa Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodan kehitys sekä Yhdysvaltojen koronnostot.

–  Jos taantuma alkaa ensi vuonna, se tulisi täysin odottamatta ja yllättäen – kuten sellaisilla sivumennen sanoen on tapana tehdä.

Joukkolainojen näkymät pankki arvioi synkemmiksi. Kemppaisen mukaan korkojen todennäköinen nousu vuonna 2019 rajoittaa joukkolainojen tuottomahdollisuuksia, sillä korkojen nousu tarkoittaa joukkolainojen kurssien laskua.

–  Pohjoismaisista ja eurooppalaisista valtionlainoista tuskin saadaan positiivista tuottoa seuraavien 12 kuukauden aikana, hän ennustaa.