Danske Bank korjasi Suomi-ennustetta reippaasti ylöspäin

Ensi vuoden näkymiä hämärtää presidentti Donald Trumpin linjattomuus ja Kiinan talouden yskiminen.

Danske Bank ennustaa, että Suomen talouskasvu vauhdittuu tänä vuonna 2,8 prosenttiin. Pankki on korjannut tätä vuotta koskevaa ennustettaan ylöspäin peräti 1,3 prosenttiyksiköllä verrattuna edelliseen katsaukseen, joka julkaistiin maaliskuussa. Ensi vuodelle povataan 1,5 prosentin kasvua.

Pääekonomisti Pasi Kuoppamäen mukaan elpyminen on laaja-alaista ja vauhti ylittää sekä Ruotsin että euroalueen keskitason. Ensi vuodelle odotetaan maailmantalouteen heikompaa kasvua.

– Niin loistava uutinen kuin nousukausi onkin, bruttokansantuote on edelleen lähes 4 prosenttia matalammalla tasolla kuin huipulla ennen finanssikriisiä. Kyseessä on lähinnä pyrähdys kohti talouden potentiaalista tuotantoa, Kuoppamäki kuvaili.

Kotitalouksien tilanne on vakaa, mutta inflaation paluu nakertaa kuluttajien ostovoiman kasvua. Matalat korot helpottavat velallisten talouksien asemaa.

Ensi vuoden näkymiä hämärtää presidentti Donald Trumpin linjattomuus ja Kiinan talouden yskiminen.

– Trumpin hallinnon täytyisi saada aikaan uskottava talouspoliittinen ohjelma, Kiinassa maan johdon täytyy pystyä ylläpitämään kasvua ilman että velkaantuminen aiheuttaa pankkikriisiä ja keskuspankkien pitäisi pystyä rahapolitiikan hallittuun muutokseen taloustilanteen muuttuessa.

Kuoppamäki totesi, ettei maailmantalouden kasvu voi kiihtyä tasaisesti loputtomiin. Seuraavan matalasuhdanteen alku on näköpiirissä jo tällä vuosikymmenellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

OECD ennakoi maailmantaloudelle nopeinta kasvua sitten 2011 – Suomellakin myötätuulta