EKP jää odottamaan brexitin vaikutuksia

Pankki ennakoi ohjauskorkojen pysyvän pitkään muuttumattomina tai nykyistä alempina

Euroopan keskuspankki muutti torstaina talousennustettaan siten, että pankki nosti euroalueen tämän vuoden kasvuennusteensa 1,7 prosenttiin aiemmasta 1,6 prosentista. Sen sijaan ensi ja seuraavan vuoden ennustetta pudotettiin 1,6 prosenttiin 1,7 prosentista.

– Vaimean ulkomaisen kysynnän odotetaan heikentävän talouden elpymistä euroalueella, arvioi EKP:n pääjohtaja Mario Draghi korkokokouksen jälkeen.

Draghi viittasi epävarmuuteen, joka johtuu Britannian päätöksestä erota EU:sta. Brexit vaikuttaa euroalueen vientinäkymiin.

Britannian kansanäänestyksen tulos ei muuttanut Euroopan keskuspankin korkopolitiikkaa, vaan pankki jäi odottamaan tilanteen selkiytymistä. EKP pitää ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan 0,00 prosentissa. Myös talletuskorko pysyy –0,4 prosentissa.

EKP odottaa edelleen ohjauskorkojen pysyvän nykyisellä tasolla tai sitä alempana pidemmän aikaa 80 miljardin kuukausittaisen velkakirjojen osto-ohjelman päätyttyäkin.

Pankki kertoo jatkavansa 80 miljardin euron suuruisia kuukausittaisia velkakirjojen ostoja ainakin vuoden 2017 maaliskuun loppuun saakka ja tarvittaessa sen jälkeenkin, kunnes EKP:n neuvosto katsoo inflaatiovauhdin palautuvan kestävästi tavoitteen mukaiseksi. Myös tämä päätös oli ennakkoarvioiden mukainen.

Yrityslainat kääntyneet kasvuun

Tähän saakka talousluvut ovat kertoneet, että euroalue on selvinnyt hyvin brexitin aiheuttamasta shokista. Analyytikot varoittavat kuitenkin, että menee aikaa ennen kuin brexitin vaikutukset alkavat näkyä toden teolla.

Työllisyys on pysynyt vakaana brexitin jälkeen, samoin talouden suuntaa ennakoiva ostopäälliköiden indeksi. EKP:n mukaan yrityslainat kasvoivat heinäkuussa 1,3 prosenttia.

Negatiivisella talletuskorolla EKP painostaa liikepankkeja myöntämään luottoja yrityksille investointeihin mieluummin kuin että ne makuuttavat rahaa keskuspankissa. 80 miljardin euron kuukausittaisen osto-ohjelman ja negatiivisen talletuskoron tarkoitus on elvyttää euroalueen taloutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.