EKP torjuu Kreikan valtion velkakirjat kreikkalaispankkien lainojen vakuutena

Euroopan keskuspankki ilmoitti illalla, ettei se enää hyväksy Kreikan valtion velkakirjoja kreikkalaispankkien lainojen vakuutena. Päätös tukkii pankeilta tärkeän lähteen, josta ne ovat saaneet käteistä.

EKP:n mukaan päätöksen taustalla on Kreikan lainaohjelman jatkumisen epävarmuus. Päätös tulee voimaan ensi viikolla.

Kreikka on esittänyt, että maan velkojen anteeksiannon sijaan euromaiden hätälainat vaihdettaisiin Kreikan talouskasvuun sidotuiksi velkakirjoiksi. Hätälainojen muuttaminen olisi erityisen vaikeaa Suomelle, koska se tarkoittaisi, että vakuussopimus pitäisi neuvotella uudelleen.

Pohjois-Euroopan maiden lisäksi Kreikan esityksiin suhtaudutaan penseästi Espanjassa, Irlannissa ja Portugalissa. Muut hätäluukulle ajautuneet maat eivät halua myöntää Kreikalle liikaa liekaa, koska se saisi niiden oman vyönkiristyksen näyttämään epäreilulta.

 

EKP:n ilmoitus uudesta linjasta tuli vain tunteja sen jälkeen, kun Kreikan tuore valtiovarainministeri Gianis Varoufakis oli keskustellut ensimmäistä kertaa lainaehtojen muuttamisesta EKP:n pääjohtajan Mario Draghin kanssa.

Ennen tapaamista Varoufakis oli sanonut saksalaiselle Die Zeit -lehdelle, että EKP:n pitäisi tukea kreikkalaispankkeja, jotta maan talous pysyisi pystyssä.

Tapaamisen jälkeen Kreikan valtiovarainministeriö kuitenkin vakuutti, että pankkijärjestelmä on suojattu, koska maan keskuspankki voi tarjota hätärahoitusta. Ministeriön mukaan EKP:n päätös lisää painetta euroryhmässä päästä molemminpuolisesti edulliseen sopimukseen Kreikan kanssa.

Kreikan uusi hallitus tekee paraikaa laajaa kierrosta Euroopan pääkaupungeissa. Kreikka haluaa neuvotella lainoittajien kanssa kahdenvälisesti ja hajottaa velkojia edustavan troikan, joka koostuu EU-komission, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n virkamiehistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.