EK:n koronakysely: Joka viides työnantaja pelkää konkurssia

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan jopa joka viidennes työnantajista pelkää konkurssia. 63 prosenttia vastanneista arvioi, että korona heikentää yrityksen tilannetta melko tai erittäin paljon. Kaksi viikkoa sitten tehdyssä kyselyssä osuus oli 40 prosenttia.

Konkurssia piti tuoreeseen kyselyyn vastanneista mahdollisena 18 prosenttia.

EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan jos nämä pelot toteutuvat, voi edessä olla jopa 90-luvun lamaa vakavampi jättityöttömyys ja konkurssiaalto.

Maanantaina ja tiistaina tehtyyn koronakyselyyn vastasi 1  873 yrittäjää ja yritysjohtajaa. EK:n mukaan tulokset ovat painokertoimien perusteella suuntaa-antavasti yleistettävissä koko työnantajakenttään.

L omautukset ja irtisanomiset nousussa

Kyselyyn vastanneista 37 prosenttia oli jo lomauttanut ja viisi prosenttia irtisanonut henkilökuntaansa. Joka neljäs ennakoi, että lomautukset ovat lähiviikkojen aikana todennäköisiä ja 12 prosenttia antoi saman arvion irtisanomisista.

Yrityksistä 42 prosenttia arvioi, että koronavirus heikentää niiden toimintaa erittäin paljon. Kaksi viikkoa sitten tätä mieltä oli 17 prosenttia vastanneista. Palvelusektorin näkemykset ovat synkimmät, kun taas rakennusala on toistaiseksi selvinnyt vähimmin vaurioin.

Monet yritykset ovat myös huolissaan suojavarusteiden saatavuudesta. Suojavarusteita tarvitsevista yrityksistä 65 prosenttia pelkäsi saatavuuden vaikeutuvan. Varusteita tarvitaan terveydenhoidon lisäksi muun muassa kaupassa, kiinteistöhuollossa ja elintarviketeollisuudessa.

Yli puolet vastanneista arvioi, että hallituksen päättämät toimet ovat helpottaneet yritysten tilannetta. Yritykset toivovat kuitenkin suoraa rahallista tukea, pelkät lainanmaksun huojennukset eivät riitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Kiinan maskinvalmistajat eivät enää paina töitä päivin öin – osa uusista toimijoista on jo jättänyt alan

Kenkäkaupan konkari Jarmo Toivonen halusi tuoda iloa koronavuoden keskelle – kaupungin vanhin yhdistys Jyväskylän Kauppalaisseura on ehtinyt jo 145-vuotiaaksi

S-ryhmän verkkokauppa kukoistaa, mutta hotellit ja ravintolat kärsivät koronakriisistä

Suomen Kotidatan työriidan sovittelu keskeytyi – Ammattiliiton mukaan lakko vaikuttaa todennäköiseltä, Kaupan liitto vie asian työtuomioistuimeen

"Suomesta on ollut tukitalous" – Jyväskylässä paljon kiinteistöjä omistavan pörssiyhtiön toimitusjohtajan mielestä lukuisat etuudet ja runsas vapaa-aika tekevät työnteosta kannattamatonta

Hampurilaisravintoloiden kisan haastaja rantautuu Jyväskylän ytimeen – ketju lupaa, että raaka-aineet ovat 95-prosenttisesti kotimaisia

Tuleeko UPM:ltä täystyrmäys Keski-Suomelle? Talouselämä-lehden mukaan Jämsänkosken ja Kaipolan tehtaita uhkaa sulkeminen

Opiskelija-asuntoja rakennetaan Jyväskylän parhaille paikoille – "Vuokralaisilla on enemmän valinnanvaraa kuin 5–10 vuotta sitten"

Koronan aiheuttama kysyntäkuoppa pudotti Outokummun tuloksen tappiolliseksi

Tiktok uhkaa Trumpin hallintoa oikeustoimilla Yhdysvalloissa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.