EU kasvatti uusiutuvan energian käyttöä – tuontilasku kutistui

Unioni sovittelee itselleen ilmastojohtajan viittaa.

Euroopan unioni sovittelee itselleen kärkipaikkaa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa samalla kun Yhdysvaltain ilmastopolitiikkaa voidaan vain arvailla.

Tuoreiden lukujen mukaan EU on onnistunut nostamaan uusiutuvan energian osuuden noin 16 prosenttiin energiankulutuksesta. Suomessa osuus on EU-maiden kärkeä, vajaat 40 prosenttia.

Komission varapuheenjohtajan Maros Sefcovicin mielestä EU:n pitää varautua ottamaan vetovastuu ilmastonmuutoksen vastaisista toimista. Yhdysvaltain uuden hallinnon linjaukset herättävät hänestä huolta, eikä niissä ole helppoa edes pysyä perässä.

– Uutislähetykset Yhdysvalloista tuovat uusia linjauksia niin kovaa tahtia, ettei muutoksia ole helppo seurata, EU:n energiapolitiikkaa keskiviikkona esitellyt Sefcovic sanoi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kauhistuttanut kyseenalaistamalla ilmastonmuutoksen, mutta varsinkin uhkauksella vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta.

"Energiaturvallisuus parantunut merkittävästi"

Uusiutuvan energian lisääminen on yksi keinoista, joilla EU pyrkii vähentämään riippuvuuttaan tuontienergiasta ja samalla pienentämään energialaskuaan. Edellisvuonna EU:n fossiilisten polttoaineiden tuontilaskua saatiin pienennettyä 16 miljardilla eurolla.

Komissio myöntää, että kyse on myös eurooppalaisten turvallisuudesta "nopeasti muuttuvassa geopoliittisessa ympäristössä".

– Energiaturvallisuus on parantunut merkittävästi 22 jäsenmaassa 28:sta. Se on seurausta energiatehokkuuden paranemisesta --- ja uusiutuvasta energiasta, Sefcovic summasi energiaunionin etenemistä.

Energiaunionin vahvistaminen on yksi komission isoista tavoitteista. Energiamarkkinoita tiivistetään ja omaa tuotantoa lisätään, jotta mikään maa ei olisi täysin riippuvainen esimerkiksi venäläisestä kaasusta.

Huolta tällä hetkellä aiheuttaa se, että investoinnit uusiutuvaan energiaan ovat tippuneet merkittävästi. Uusia investointeja tehtiin viime vuonna 44 miljardin euron arvosta, mikä on tuntuvasti vähemmän kuin vielä muutama vuosi sitten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.