EU-komissio ennustaa historiallisen suurta taantumaa Euroopan talouteen

EU-komissio ennustaa, että koronaviruspandemian aiheuttama talouden taantuma saa tänä vuonna historialliset mittasuhteet. Ennusteen mukaan euroalueen talous supistuu tänä vuonna 7,75 prosentilla. Suomen talouden arvioidaan supistuvan tänä vuonna 6,25 prosenttia.

Komissio arvioi, että Suomen osalta kriisin suurimmat vaikutukset nähdään nyt meneillään olevalla toisella vuosineljänneksellä.

Koronaviruskriisi koettelee kaikkien EU-jäsenmaiden talouksia, mutta komission mukaan iskun voimakkuus ja odotetun palautumisen ripeys vaihtelevat eri maissa.

Jyrkintä alamäkeä ennustetaan Kreikan, Italian ja Espanjan talouksiin, jotka ovat komission arvion mukaan laskemassa yli 9 prosenttia. Pienintä laskua ennakoidaan Puolaan, jonka talouden ennustetaan supistuvan vain reilulla 4 prosentilla.

Taloudesta vastaava komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis kommentoi, että tässä vaiheessa voidaan tehdä kuitenkin vasta alustavia kartoituksia kriisin lopullisesta laajuudesta.

–  Vaikka välittömästä laskusta tulee paljon vakavampi maailmantaloudelle kuin finanssikriisi oli, vaikutusten syvyys riippuu pandemian kehityksestä, mahdollisuuksistamme käynnistää talouden toiminta uudelleen turvallisesti ja toipua siitä eteenpäin, Dombrovskis sanoi.

Talouden jyrkän supistumisen jälkeen ensi vuodelle ennustetaan kasvua, mutta luvut eivät riitä kokonaan paikkamaan kriisin synnyttämää lovea. Komissio arvioi euroalueen talouden kasvavan vuonna 2021 6,25 prosentilla. Suomen ensi vuoden talouskasvuksi arvioidaan 3,75 prosenttia.

Myös koronastrategiallaan omaa tietään kulkevan Ruotsin talouden ennustetaan ottavan iskua. Komissio arvioi, että Ruotsin talous supistuu tänä vuonna noin 6 prosentilla ja nousee ensi vuonna 4 prosenttia.

Työllisyys ei toivu heti

Komissio arvioi kriisin vaikuttavan voimakkaasti Suomen työllisyyteen. Työttömyyden arvioidaan kasvavan huomattavasti vielä vuoden puolivälin tienoilla, mutta kasvun uskotaan tasaantuvan talouden rattaiden pyörähtäessä käyntiin.

Komissio kuitenkin ennakoi, että Suomen työttömyysluvut ovat vielä ensi vuonnakin korkeampia kuin vuonna 2019.

Talouskomissaari Paolo Gentiloni arvioi Euroopan työttömyysasteen nousevan kokonaisuudessaan noin 9 prosenttiin tänä vuonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Divaritoiminnassa kivijalkaliike säilyy pääpaikkana – Nettikaupalla on tärkeä rooli täydentäjänä, mutta kanta-asiakkaat asioivat liikkeissä

Yhdysvaltain ja Ranskan digiverokiista jatkuu – USA julkisti uusia tullimaksuja 1,3 miljardin dollarin erälle ranskalaistuotteita

Keskolta myönteinen tulosvaroitus koko vuodelle – Kehitys on ollut odotettua myönteisempää rauta- ja päivittäistavarakaupassa

Tapahtumat kuin agenttiromaanista: Wirecardin maan alle painuneella johtajalla yhteyksiä salaisiin palveluihin – levitti tietoja Itävallassa ja Britanniassa

Asuntokaupat palasivat kesäkuussa edellisen vuoden tasolle – "Ostajien ja myyjien luottamus markkinaan on nyt palautunut"

Panimoliiton uudeksi johtajaksi Tuula Loikkanen – edeltäjä lähti ministerin erityisavustajaksi

Keskolta positiivinen tulosvaroitus koko vuodelle – kurssi ampaisi nousuun Helsingin pörssissä

Perinteikäs Ruthin leipomo siirtyy tänään isältä pojalle – Joonas Mäkinen, 31, hyppää jyväskyläläisen perheyrityksen puikkoihin

Fiskarsin uudeksi toimitusjohtajaksi Nathalie Ahlström Fazerilta

Teollisuuden näkymät synkkenivät toukokuussa: uudet tilaukset romahtivat runsaan neljänneksen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.