EU-lähde: Kreikan uudistuslista saapunut Brysseliin

Kreikka antoi odottaa uudistuslistaa, jota velkojat edellyttävät maan uudelta hallitukselta tänään tukilainaohjelman jatkamiseksi.

EU-komission tiedottaja sanoi päivällä, että alustavia luonnoksia kiertää Ateenan ja Brysselin välillä, mutta lopullista listaa odotetaan yhä. Kreikalla on puoleenyöhön asti aikaa sen toimittamiseen.

Kreikan velkojat eli euromaat, Euroopan keskuspankki EKP ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat vaatineet listaa sen ehtona, että Kreikan lainaohjelmaa jatketaan neljällä kuukaudella.

Kreikkalaislähteiden mukaan lista keskittyy byrokratian karsimiseen ja veronkierron ehkäisyyn. Jos lainoittajat arvioivat Kreikan esittämät talousuudistukset riittäviksi, uudistusohjelma kuitataan euromaiden valtiovarainministerien puhelinkokouksessa huomenna. Sen jälkeen lainaohjelman jatkaminen vaatii vielä hyväksynnän joidenkin euromaiden parlamenteissa.

Jos uudistuslistan sisältö ei ole riittävä, edessä on uusi kokous Brysselissä. Listaan kohdistuu kovia odotuksia, sillä velkojien mukaan Kreikan uusi hallitus ei ole onnistunut tarjoamaan riittäviä laskelmia siitä, miten se aikoo rahoittaa säästökuurin löysäämiseen tähtäävät toimet.

– Jos (uudistukset) vaativat lisämenoja, heidän täytyy säästää muualta tai etsiä tuloja muualta, sanoo Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier.

Syrizan yhtenäisyys rakoilee

Kreikan päähallituspuolue Syrizan yhtenäisyys rakoilee perjantain kokouksen jälkeen. Puolueen radikaali siipi on tyytymätön neuvottelutulokseen, joka pitää Kreikkaa tiukasti velkojien pihdeissä.

Syrizan europarlamentaarikko Manolis Glezos kehottaa puolueen kannattajia vaatimaan selityksiä tavasta, jolla puolueen johto yrittää uusien sanojen avulla huijata äänestäjiä. Syriza puhuu tukiohjelman jatkamisen sijaan lainasopimuksesta ja velkojia edustavan troikan sijaan instituutioista.

– Pyydän anteeksi kreikkalaisilta, että olen ollut mukana tässä illuusiossa, Glezos kirjoitti blogissaan viikonloppuna.

Perjantaina syntynyt ehdollinen sopu lainaohjelman jatkosta on vasta ensiaskel Kreikan velkoja koskevissa neuvotteluissa. Lainaohjelman jatkaminen tarjoaa molemmille osapuolille aikalisän, jonka aikana on neuvoteltava Kreikan seuraavasta tukiohjelmasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.