EU-maat päättivät uusista Venäjä-pakotteista

EU-maat ovat päättäneet kiristää pakotteita Venäjää vastaan. Jäsenmaat korostivat, että pakotteista voidaan luopua, jos Ukrainan tulitauko pitää.

Uudet pakotteet tulevat voimaan aikaisintaan maanantaina. Niitä ei vielä julkaistu.

Suunnitelmissa on ollut kiristää sanktioita etenkin rahoitussektorilla. Pakotteita on kaavailtu muun muassa Venäjän valtionyhtiöille, jotka toimivat energia- ja puolustussektorilla. EU on jo aiemmin asettanut rahoituskieltoja Venäjän valtio-omisteisille pankeille.

Perjantaina Brysselissä käytiin neuvotteluja myös edellisen pakotekierroksen vaikutuksista. EU:n maatalousministerit pohtivat keinoja tukea Venäjän vastapakotteista kärsiviä maataloustuottajia.

Maatalousministeri Petteri Orpo (kok.) uskoo, että Suomen maidontuottajille on luvassa suoria EU-tukia korvauksena Venäjän tuontikielloista. Ministerit antoivat komission tehtäväksi valmistella kohdennettuja tukitoimia. Esitystä odotetaan kolmen viikon päästä.

Orpo lobbasi suomalaistuottajien asiaa jakamalla kollegoilleen Putin-juustot. Venäjänkielisten Oltermannien tarkoituksena oli osoittaa, millä tavoin tuontikiellot sotkevat Suomen markkinoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.