EU-maat sopuun jättirahastosta ja budjettisyynistä

Euromaat luovat jättiläismäisen 440 miljardin euron erityisrahoitusyhtiön, jolla voidaan tarvittaessa avustaa Kreikan kaltaiseen hätään joutuvia euromaita.

Mekanismin luomisesta sovittiin alustavasti jo viime kuussa, mutta eilen talousministerit sopivat asiasta yksityiskohtaisemmin Luxemburgissa. Suomen osuus 440 miljardin euron rahastosta on 8,14 miljardia euroa.

EU:n talouskomissaari Olli Rehn korosti tiedotustilaisuudessaan, että lainojen saamiseksi euromaiden täytyy alistua Kreikan tavoin ankariin säästötoimiin ja rakennemuutoksiin.

EU-komission ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n osuuksien kanssa talouden vakautuspaketin koko nousee kaikkiaan 750 miljardiin euroon.

Yöllä EU-maiden talousministerit sopivat myös, että jäsenmaat näyttävät vastedes budjettinsa toisilleen jo valmisteluvaiheessa. Britannia suhtautuu ajatukseen kuitenkin vastahankaisesti ja haluaisi ennakkotarkastuksen koskevan vain euromaita.

Talousministerit sopivat myös, että talouskurin parantamiseksi on kehitettävä uusia sanktioita. Toistaiseksi jäi kuitenkin vielä auki, minkälaisia sanktiot olisivat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.