EU-maat valmiita rankaisemaan Espanjaa ja Portugalia

Sakkojen langettaminen budjettirikkeistä olisi historiallinen päätös.

EU-maat ovat valmiita rankaisemaan Espanjaa ja Portugalia budjettisääntöjen rikkeistä. Euroopan komissio ryhtyy valmistelemaan esitystä maille määrättävistä sakoista.

Sakkopäätös olisi historiallinen, sillä EU:n taloussääntöjen rikkomisesta ei ole aiemmin sakotettu yhtäkään maata. Sakkojen määrä voi olla enintään 0,2 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

– Seuraavien 10 päivän aikana Espanja ja Portugali voivat lähettää perustellut pyynnöt sakkojen vähentämiseksi, sanoi Slovakian valtiovarainministeri Peter Kazimir tiistaina Brysselissä.

Espanja ja Portugali ovat olleet vuosia tiukennetussa ohjauksessa sitkeiden budjettivajeidensa takia. EU-maiden valtiovarainministerit puoltavat sakkoja, sillä maat eivät ole noudattaneet suosituksia vajeiden korjaamiseksi.

Espanjan valtiovarainministeri Luis de Guindos tarjoutuu nostamaan veroja sakkojen välttämiseksi.

– Aiomme esittää toimia yritysverotukseen liittyen, hän sanoi Brysselissä.

Tasapainoilua uskottavuuden ja joustojen välillä

EU joutuu tasapainoilemaan taloussääntöjen uskottavuuden ja joustojen välillä. Sakkopäätös todennäköisesti lisäisi jäsenmaissa Brysselin arvostelua ja EU-vastaista ilmapiiriä.

Toisaalta EU:n talouskurisopimuksen uskottavuus on pahasti koetuksella, sillä jäsenmaiden rikkeitä on katsottu toistuvasti läpi sormien. Muun muassa Ranska on saanut jatkuvasti lisäaikaa budjettivajeensa korjaamiseen.

Myös Suomen budjettivaje ja kasvava velkasuhde ovat olleet komission huolena. Toistaiseksi Suomi on välttänyt kiristetyn talousohjauksen.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ei ollut tiistain kokouksessa paikalla.

Komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis antoi tunnustusta Espanjalle ja Portugalille, jotka ovat tehneet isoja rakenneuudistuksia ja palanneet kasvu-uralle talouskriisin jälkeen.

– Espanja on itse asiassa EU:n nopeimmin kasvavien talouksien joukossa, hän sanoi.

Samalla Dombrovskis korosti, että kestävä kasvu edellyttää budjettivajeiden paikkaamista. Elleivät maat toteuta korjaavia toimia, ensi vuonna edessä voi olla EU-tukien jäädytys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.