EU-tuomioistuin: Lentoyhtiö on korvausvelvollinen sisäisestä lakosta johtuvista peruutuksista

Saksalaisyhtiön työntekijöiden sairauslomaprotesti ei ollut "poikkeuksellinen olosuhde".

Euroopassa lentävien kuluttajansuoja vahvistui tiistaina EU-tuomioistuimen uuden linjauksen myötä. Tuomioistuin antoi ratkaisun saksalaisen TUIfly-lentoyhtiön sisäiseen lakkoon liittyvässä kiistassa ja päätti, että lentoyhtiöt ovat korvausvelvollisia matkustajille myös lentoyhtiön sisäisestä lakosta johtuvista lentojen myöhästymisistä tai peruutuksista.

Korvausvelvoite pätee myös aiempiin lakkoihin viimeisen kolmen vuoden ajalta.

Tuomioistuimen tiistainen ratkaisu pohjautuu syksyn 2016 tilanteeseen TUIfly -lentoyhtiössä, jonka työntekijät jäivät joukoittain sairauslomille sen jälkeen, kun yhtiö oli kertonut työntekijöilleen rakenneuudistuksesta.

Finnairissa tuomioistuimen ratkaisuun tutustutaan parhaillaan, lentoyhtiön viestinnästä kerrotaan.

– Tässä vaiheessa emme halua lähteä arvioimaan päätöksen vaikutuksia. Tutustumme huolellisesti päätökseen ja sen perusteisiin. Lentoyhtiönä luonnollisesti noudatamme EU-lainsäädäntöä, kertoo Mari Rouvi Finnairin viestinnästä STT:lle sähköpostitse.

Lentoyhtiö kieltäytyi korvauksista

TUIflyn tapauksessa sairausloman vuoksi töistä pois jääneiden lentäjien määrä kasvoi ilmoituksen jälkeen tavallisesta 10 prosentista liki 90 prosenttiin, ennen kuin lentoyhtiö pääsi sopuun työntekijöiden edustajien kanssa.

Tilanteen vuoksi TUIfly jätti noudattamatta lentojensa aikatauluja, turvautui alihankintalentoihin ja pyysi lomalla olevia työntekijöitä palaamaan töihin. Kymmeniä lentoja myöhästyi ja lukuisia peruuntui sairauspoissaolojen vuoksi. Lentoyhtiö kuitenkin kieltäytyi maksamasta korvauksia matkustajille, koska sen mukaan kyseessä olivat poikkeukselliset olosuhteet, joiden vuoksi korvausvelvoite raukeaisi. Korvausvelvoitteesta säädetään Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa EC 261.

EU-tuomioistuimen mukaan yhtiön sisäinen, työntekijöiden spontaanisti aloittama lakko eli niin sanottu villi lakko ei kuitenkaan ole poikkeuksellinen olosuhde, eli se ei vapauta lentoyhtiötä korvausvelvollisuudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.