EU-varojen käytössä runsaasti virheitä

EU:n budjetista myönnettyihin maksuihin liittyy merkittäviä virheitä. Unionin varoja vahtivien tarkastajien mukaan liki viisi prosenttia EU-budjetin menoista käytettiin viime vuonna virheellisin perustein. Rahana se tarkoittaa lähes seitsemää miljardia euroa.

EU:n tilintarkastustuomioistuimen suomalaisjäsen Ville Itälä (kok.) pitää lukemaa hälyttävän suurena. Hän kuitenkin huomauttaa, että seitsemän miljardin potti ei välttämättä ole valunut kokonaan hukkaan.

Esimerkiksi peltojen pinta-aloja on voitu laskea väärin, jolloin maatila on saanut enemmän tukea kuin pitäisi. Tarkastuksissa on myös ilmennyt tarjouskilpailuja, jotka ovat olemassa vain paperilla.

Aina sääntöjä ei suoraan rikota, mutta tukien käyttö ei ole moraalisesti kestävää: Romaniassa opettajille on maksettu EU-rahoitteisissa projekteissa viisi kertaa suurempaa palkkaa kuin muille opettajille.

Tilintarkastustuomioistuin valvoo varojen käyttöä pistokokein. Itälän mukaan tarkastajat ovat käyneet muun muassa lammasfarmilla laskemassa lampaita. Niitä piti olla 150, mutta yhtään ei löytynyt.

- Kyllä siinä silloin selkeä rikosepäily tulee, että tässä on oikeasti huijattu rahaa. Se meni tietysti tutkittavaksi.

Rahoja on myönnetty myös lentokenttiin, joita ei koskaan käytetä. Espanjasta löytyi EU-rahoitteinen satama, jonne ei johtanut yhtään tietä.

EU-komission tilastojen mukaan koheesio- ja maatalousvarojen käytössä eniten virheitä on löytynyt viime vuosina Espanjasta, Kreikasta, Italiasta ja Britanniasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.