EU yrittää luoda elintilaa Uberin kaltaisille yrityksille

Komission ohjeistuksen avulla voi arvioida, onko vaikkapa kyytipalvelujen tarjoaja yrittäjä vai työntekijä.

EU:n komissio kehottaa jäsenmaita luomaan elintilaa palveluille, jotka perustuvat esimerkiksi kyytien välitykseen tai oman asunnon vuokraukseen verkossa. Kyytipalvelu Uber ja asunnonvuokrauspalvelu Airbnb ovat törmänneet lainsäädäntöesteisiin useissa EU-maissa.

Komission mukaan palveluntarjoajilta pitäisi vaatia toimilupa vai silloin kun se on todella tarpeen ja toimintakieltoihin pitäisi turvautua vain ääritilanteissa.

Komission toimivaltuudet asiassa ovat rajalliset, sillä työlainsäädäntö ja verotus ovat pääsääntöisesti jäsenmaiden käsissä.

– Me tarjoamme loogisen arviointimallin jäsenmaille, minkä pohjalta he voisivat sitten tehdä päätöksiä, sallivatko vai eivätkö he salli (kyseisiä palveluita), sanoo komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok.).

Komission ohjeistuksen avulla voi arvioida, onko vaikkapa kyytipalvelujen tarjoaja yrittäjä vai työntekijä. Välineitä tarjotaan myös sen arviointiin, kuka on vastuussa palvelun laadusta tai mahdollisista väärinkäytöksistä.

– Kriteerit eivät voi olla yksityiskohtaisia, koska bisnesmallit vaihtelevat. Jokainen pitää periaatteessa arvioida tapauskohtaisesti, Katainen sanoo.

Kataisen mielestä monet uudet innovaatiot ovat tehokkaita tapoja parantaa palveluiden laatua ja saatavuutta. Hän kehottaa jäsenmaita pohtimaan, kannattaisiko lainsäädäntöä muuttaa, jos uudet bisnesinnovaatiot eivät istu siihen.

– Nyt kannattaa olla historian oikealla puolella ja mahdollistaa palveluinnovaatioiden juurtuminen Eurooppaan. Ne leviävät joka tapauksessa, asiakkaat haluavat sitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.