EU:n talousministerit pääsivät sopuun kriisityökaluista 18 tunnin neuvotteluiden jälkeen

EU-maiden valtiovarainministerit ovat päässeet sopuun uudistuksista, joilla pyritään vahvistamaan euroaluetta ja varautumista tuleviin kriiseihin. Kokous kesti kahdeksantoista tuntia.

Euroryhmän puheenjohtaja Mario Centeno kertoi aamulla toimittajille, että läpimurto oli saavutettu avainkysymyksissä.

– Me teimme sen. Useiden kuukausien tiiviiden neuvotteluiden sekä todella kovan ja pitkän kokouksen jälkeen me saimme aikaan kattavan suunnitelman euron vahvistamiseksi, Centeno sanoi.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi aamulla, että saavutettu sopu on Suomen keskeisten tavoitteiden mukainen. Työ jatkuu hänen mukaansa useiden yksityiskohtien osalta.

– Saimme mielestäni yllättävänkin hyvän lopputuleman, Orpo kertoi Ylelle ja STT:lle mennessään valvotun yön jälkeen talousministerien kokoukseen.

Hän uskoi, että yhteistyö Hansamaiden kanssa oli tuottanut tulosta.

Esillä olivat euroalueen budjetti, talletussuoja, Euroopan vakausmekanismin päivittäminen ja varmuusrahaston perustaminen pankkiunionille.

Uudistuslistaa käsitellään ensi viikolla huippukokouksessa.

Nämä jätettiin hautumaan

Talouskomissaari Pierre Moscovicin mukaan kaikkein vaikeimmat keskustelut käytiin yhteisestä talletussuojasta, jonka valmistelu jatkuu.

Työ jatkuu myös euroalueen budjetista, josta keskusteluissa on ollut useita vaihtoehtoja.

– Tästä ei ole sopua, vaan tekninen työ jatkuu, Moscovici kertoi.

Ranska ja Saksa ovat ajaneet yhteistä euroalueen budjettia, mutta Suomi on muiden pohjoisten maiden kanssa suhtautunut siihen hyvin varauksella.

Orpon mukaan hahmotelma euroalueen budjetista jäi vielä melko sisällöttömäksi.

Pöydällä on hänen mukaansa edelleen myös ajatus Suomen karttamasta työttömyysvakuutusmallista, joka tasaisi suhdannevaihteluita unionin sisällä. Suomessa on ajateltu, että se voisi muuttua pysyväksi tulonsiirroksi jäsenmaiden välillä.

Nämä uudistukset etenevät

Kreikan talouskriisin ratkonnassa merkittävää roolia näytellyt Euroopan vakausmekanismi (EVM) on saamassa työkalut velkajärjestelyihin.

– Jatkossakin EVM:n myöntämillä lainoilla on hyvin vahva ehdollisuus. Velkakestävyys pitää joka kerta tarkistaa ennen kuin EVM myöntää luottoja, Orpo kertoi.

Pankkiunionin varmuusrahoituksessa yritetään edetä vuonna 2024, mutta sitä ennen arvioidaan vielä riskien vähenemistä.

– Se on suomalaisenkin tallettajan ja pankkijärjestelmän kannalta hyvä, että varmuusrahasto näkyy jo siellä lähitulevaisuudessa, Orpo sanoi.

Pankeilta kerättävän varmuusrahaston kokoa ei ole hänen mukaansa vielä päätetty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.