"Ei" Portugalille heikentäisi Suomen asemia EU:ssa

Suomen asema EU:n neuvottelupöydissä heikentyy, jos Suomi vastaa Portugalin apupyyntöön kielteisesti. Näin arvioi joukko Helsingissä vierailleita suomalaisia europarlamentaarikoita.

Kielteisen Portugali-päätöksen jälkeen Suomen voi olla vaikea toivoa erityiskohtelua esimerkiksi aluepolitiikkaan tai maataloustukiin liittyvissä kysymyksissä. Pian päätetään esimerkiksi pohjoisen, harvaan asuttujen alueiden tuesta, joka on pitkälti räätälöity juuri Suomen tarpeiden mukaan.

– Muiden maiden voi olla helppo vetää tukensa pois, jos nähdään, ettei Suomi ole ollut rakentava eurooppalaisessa yhteistyössä, Riikka Manner (kesk.)uskoo.

Carl Haglundin (r.) mukaan EU:n käytävillä liikkuu hänen mukaansa huhuja, joiden mukaan Suomen perässä Portugalin avustuksesta vetäytyisivät myös Slovakia ja Slovenia.

Eduskunnan suuri valiokunta ratkaisee Suomen Portugali-kannan ensi keskiviikkona. Suomen osuus Portugalin lainoitusohjelmasta on 1,04 miljardia euroa.

Valiokunta sai tänään selvityksen Kimmo Sasin (kok.) vetämien Portugali-neuvottelujen tilanteesta. Yhteistä kantaa ei ole löytynyt vieläkään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.