Ekonomisti veikkaa rinnakkaisvaluuttaa: "Kukaan ei tiedä, mistä äänesti"

Nordnetin pääekonomisti Martin Paasi arvioi, että Kreikka todennäköisesti joutuu synnyttämään itselleen rinnakkaisvaluutan eurolle jo 3–4 viikon kuluessa.

– Kreikan kansanäänestyksestä tuloksesta seuraa, että Kreikka kokee markkinoilla puristusta, jonka aikana sen on liki pakko luoda eurolle rinnakkaisvaluutta. Sen avulla Kreikan sisäinen markkina pystyy toimimaan jotenkin, pohjoismaisen osake- ja rahastovälittäjän edustaja Paasi linjaa.

Paasin mukaan nyt Kreikan tilanteen avainasemassa on Euroopan keskuspankki EKP.

– EKP:n täytyy arvioida Kreikan lainavakuuksien arvo uudelleen. Todennäköisesti tarpeen olisivat lisävakuudet, ja niitä Kreikalla ei ole.

Paasi harmittelee sitä, että sunnuntain kansanäänestyksen kysymys ja sisältö oli valitettavan epäselvä.

– Kukaan ei tiedä, mistä äänesti. Kysymyksenasettelu oli niin monimutkainen.

Uurnilla käymisen tuloksella on silti merkitystä.

– Miten muiden euromaiden veronmaksajat kokevat Kreikan tekemän lainaehtojen hylkäyksen? Nyt kreikkalaiset eivät halua sitoutua rakenteellisiin muutoksiin, mutta he haluavat silti rahaa muilta. Rahat tulisivat loppupeleissä suoraan veronmaksajien taskusta.

Tsiprasin erikoinen logiikka

Pääekonomisti kummastelee tapaa, jolla Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on tulkinnut kansanäänestyksen seurauksia.

– Jostakin syystä Tsipras kuvittelee, että hänen neuvotteluasemansa on entistä vahvempi. Tuo on vähän hassu käsitys. Miksi euromaiden johtajat olisivat valmiit pistämään lisää veronmaksajien rahoja peliin? Mikähän olisi tulos, jos liittokansleri Angela Merkel veisi Kreikan jatkotuen kansanäänestykseen Saksassa, Paasi kysyy.

Hänen mukaansa sunnuntain tapahtumat tavallaan antavat oikeutuksen sille, että euroalue päästää Kreikan "valumisen ulos eurosta" jatkumaan.

Eurovaluutan arvo sukelsi heti Kreikan äänestystuloksen alkaessa varmistua. Paasi ei usko, että euron kurssi putoaisi tästä syystä pysyvästi.

EKP:n hätärahoituksen uskotaan jatkuvan

Euroopan keskuspankki (EKP) jatkanee hätärahoitustaan Kreikan pankeille ainakin sen aikaa, että Kreikka ja sen velkojat pääsevät yhteisymmärrykseen siitä, onko uusille lainaohjelmaneuvotteluille edellytyksiä. Näin arvioi Aktian pääekonomisti Anssi Rantala STT:lle.

EKP:n neuvoston on määrä kokoontua tänään.

Rantalan mukaan on epätodennäköistä, että EKP viheltäisi Kreikan pelin poikki, ennen kuin poliittista päätöksentekoa on päästy yrittämään.

Jos EKP:n hätärahoitus lakkaa, Kreikan pankkijärjestelmä käytännössä kaatuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ekonomisti: Kreikan pankit pysyvät kiinni

Kreikan valtiovarainministeri Varoufakis eroaa: "Kannan velkojien inhon ylpeänä"

Tsipras: Rohkea valinta kreikkalaisilta

Aktian Rantala: EKP jatkanee Kreikan pankkien hätärahoitusta

Kreikan vaali-ilta päättyi karnevaaleihin epävarmoissa tunnelmissa

Euro sukelsi Kreikan äänestettyä ei

Kreikan kansanäänestyksessä 61 prosenttia äänesti ei

Euroryhmä koolle huomenna

Sipilä sanoo Kreikan joutuvan kantamaan vastuunsa

Uusimmat

Talous

Koronavirus romahdutti saudien öljy-yhtiön tuloista yli 70 prosenttia – silti miljardien voitot vuoden toiselle neljänneksellä

Kiinan maskinvalmistajat eivät enää paina töitä päivin öin – osa uusista toimijoista on jo jättänyt alan

Kenkäkaupan konkari Jarmo Toivonen halusi tuoda iloa koronavuoden keskelle – kaupungin vanhin yhdistys Jyväskylän Kauppalaisseura on ehtinyt jo 145-vuotiaaksi

S-ryhmän verkkokauppa kukoistaa, mutta hotellit ja ravintolat kärsivät koronakriisistä

Suomen Kotidatan työriidan sovittelu keskeytyi – Ammattiliiton mukaan lakko vaikuttaa todennäköiseltä, Kaupan liitto vie asian työtuomioistuimeen

"Suomesta on ollut tukitalous" – Jyväskylässä paljon kiinteistöjä omistavan pörssiyhtiön toimitusjohtajan mielestä lukuisat etuudet ja runsas vapaa-aika tekevät työnteosta kannattamatonta

Hampurilaisravintoloiden kisan haastaja rantautuu Jyväskylän ytimeen – ketju lupaa, että raaka-aineet ovat 95-prosenttisesti kotimaisia

Tuleeko UPM:ltä täystyrmäys Keski-Suomelle? Talouselämä-lehden mukaan Jämsänkosken ja Kaipolan tehtaita uhkaa sulkeminen

Opiskelija-asuntoja rakennetaan Jyväskylän parhaille paikoille – "Vuokralaisilla on enemmän valinnanvaraa kuin 5–10 vuotta sitten"

Koronan aiheuttama kysyntäkuoppa pudotti Outokummun tuloksen tappiolliseksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.